НАТО пројекат за овладавање Балканом

УСТАШИЗАЦИЈА ХРВАТСКЕ

Ако Запад ни након Светског првенства у фудбалу није препознао усташки фашизам, време је да јасно кажемо да су саучесници у пројекту рехабилитације усташких злочинаца и терориста због властитих интереса

Преко фудбалера, стручног штаба, новинара, политичара, навијача, па и грађана на масовном дочеку и прослави, врхунски успех хрватског фудбала прошаран је усташким симболима и традицијом и доведен у директну везу са злочиначким формацијама из Другог светског рата и грађанског рата у Југославији. Наступ је добро смишљен ради психолошког дејства на широке масе људи, тако да га они неупућени у детаље усташке симболике тешко могу препознати. Па су за Хрватску наивно навијали и припадници нација које су страдале од фашизма, јер им црни дресови нису ништа значили. Већини Срба, као и већини Хрвата, све је јасно на први поглед, јер препознају поруку послату на овај начин.
Хрвати су већину утакмица играли у црним дресовима. Црне мајице су обукли и хрватски ватерполисти приликом доделе медаља на Европском првенству у ватерполу. Зашто су се и у чијем интересу у време највеће гледаности одрицали националних боја и фанатично форсиране „шаховнице“? Зато што је црна боја симбол најелитније злочиначке усташке формације – 1. усташке пуковније, коју нико не зна под тим службеним називом, али сви знају за злогласну Црну легију. Ова јединица је, под командом Јуре Францетића, легендарног усташког генерала, извршила стравичне злочине над српским цивилима широм бивше НДХ, посебно у источној Босни. Црна боја као симбол те злочиначке усташке постројбе промовисана је сасвим случајно, јер у усташким складиштима није било платна званичне светлозелене боје, па су униформе сашивене од црне тканине заплењене у једном манастиру СПЦ. По црним униформама народ их је прозвао Црна легија, док су усташе из ове јединице звали „Францетићеви црњци“. Хрватску фудбалску репрезентацију након промене дресова зову мало другачије, савременије, „црнци“.
Црну традицију црне боје у грађанском рату у Хрватској и БиХ симболично су наставиле западнохерцеговачке формације ХВО, које су отворено прихватиле усташку злочиначку традицију и њихове симболе. Они су у ствари наставили традицију својих дедова и очева јер је Црна легија углавном била регрутована од примитивних људи из западне Херцеговине. Због тога је симболична боја ХВО црна, каква им је и застава, са чувеним усташким поздравом „За дом – спремни“. Црним дресовима хрватски политички врх не само да показује наклоност ка екстремном усташтву него се додворава усташким екстремима из ХВО који не схватају да је усташизација Хрватске процес који се остварује постепено, и да је постављање спомен-плоче погинулим припадницима ХВО у Јасеновцу, на којој доминира усташки поздрав, преурањено.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *