ИЗБАЦИВАЊЕ ФИДЕСА

 

Миграција поделила идеолошки блиске странке у Европском парламенту

Пред наредне изборе за Европски парламент поставља се питање хоће ли Европска народна партија из своје породице избацити мађарски Фидес

За „Печат“ из Будимпеште Властимир Вујић

Владајућем, десно-конзервативном Фидесу највећи улог од априлских парламентарних избора у Мађарској (на којима је трећи пут заредом победио) представља – европска политика! Кабинет премијера Виктора Орбана трпи нападе на више фронтова. Последице мајске одлуке ЕП да подржи Извештај Европске комисије, уз предлог да одузме право гласа Мађарској унутар ЕУ, све су видљивије. У тај корпус још треба додати и негативну оцену Венецијанске комисије о пакету закона Стоп Сорош, као и све изгледнији мораторијум на субвенције Будимпешти због нетранспарентних јавних набавки, као и тужбу Европском суду правде због непоштовања законодавства ЕУ.

Али ту није крај. Мађарска влада је у сукобу и са посланичком групом ЕП којој Фидес припада. Највише са странкама из Бенелукса и скандинавских земаља које заступају став о искључењу Фидеса из Европске народне партије. Зато није случајно ни то да су баш те партије гласале у мају да се прихвати одлука о активирању члана 7 против Мађарске (без обзира што је Народна партија предложила блажу варијанту). Видљива оштра подела у групи народњака има три узрока.
Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *