Ко ће распетљати клупко Косова и Метохије?

САВРЕМЕНО КОСОВО И МЕТОХИЈА КАО ЗЛОЋУДНИ ЛЕГАТ ЗАПАДА

Одговор на питање у наслову гласи: Запад и НАТO! Да. Запад и НАТО. Ево неколико разлога. Онај ко је произвео данашње стање на КиМ тај је у највећој мери одговоран. Одлуке које су доносили властодршци на Западу и у НАТО треба да преиспитају данашњи политичари

Овакво Косово је легат генерације западних политичара који су – у ретко виђеној хистеричној кампањи, уз организовани медијски линч Срба, већ виђен у Босни и Херцеговини и Хрватској у режији „међународне заједнице“, односно НАТО држава – оптужили Србију због „дискриминације Албанаца“ и безрезервно стали на њихову страну. При томе су материјално, политички, демографски тешко оштетили Србе. Дошла је нова генерација западних политичара, нова елита и она треба да поправи, колико је могуће, неправду нанету Србији, али и начин на који су „решавани“ косовски проблеми. А реч је о следећем:

Историјско наслеђе српско-албанских односа

Албанска нација је тежила свом уједињењу од Призренске лиге 1878. године (друга 1942. и трећа у Њујорку 1946), али је истовремено била инструментализована од западних сила у борби против Југославије а касније и Србије. Албанија је за Италију била најподеснија одскочна даска уочи рата за продор на балканско подручје. Краљевини Југославији, са два моћна суседа на западној граници – Италији и Немачкој – није преостало ништа друго него да инсистира на својој неутралности, што је био пут у политичку и дипломатску дефанзиву. За италијанске фашисте Косово је било „нож у леђа Југославији“. Они су сматрали да је већа корист од Косова ако се употреби као Тројански коњ италијанског експанзионизма, од Косова које би се територијално повезивало с Албанијом. Мусолинијева Италија користила је Косово за своју политику према Југославији.
Ако нас искуство нечему може научити, онда треба да закључимо како је Косово увек било инструментализовано од страних сила. Од османлијске владавине преко италијанске окупације па до НАТО инвазије, Косово је из угла великих сила било само средство њихових политичких, војних и економских интереса. Пре Другог светског рата је било „нож у леђа Југославији“ а после „нож у леђа Србији“. НАТО државе (демократски изабрани лидери света) остварују речи Бенита Мусолинија из 1941. да ће Албанци добити Косово „пре или касније“. По некој правди он то није могао да оствари. Куда је кренула историја када су кидање територијалне целине Србије оствариле унутардемократске државе?

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Један коментар

 1. Avatar
  unutrašnji dijalog.r.j.

  KO ĆE RASPETLJATI klupko Kosova i Metohije. Onaj ko je proizveo današnje stanje na KiM taj je u najvećoj meri odgovoren (Zapad i Nato). Objektivnom i konkretnom analizom ustanovljavamo da je višedecenijski Albanski separatistički šovinizam i etničko čišćenje Srba doveo do doveo do sadašnjeg stanje na KiM i otimanja teritorije. Zapad i Nato-Amerika su se samo ubacili u igru za svoje strateške ciljeve: oni “proizvode” i “koriste” krizna žarišta u svetu, na Kosovu su iskoristili krizno žarište (nisu ga proizveli) proizvedeno Albanskim separatističkim šovinizmom. Največu krivicu za sadašnje stanje na KiM (otimanje i predaje teritorije Briselskim sporazumom) snose Srpski političari iz Beograda, decenijama unazad, i tu je potrebna hitna politička korekcija. Greške su toliko katastrofalne (političkr, demografske, teritorijalne, ekonomske, ideološke…) da su neshvatljive zdravom razumu? Srbija je zaboravila da čuva svoj teritorijalni integritet, nacionalni i demografski identitet! Da krenem od jednog najobičnijeg primera: Za “Nezavisnot” Kosova za vreme bombardovanja Srbije bila je Medjunarodna zajednica “navodno” zbog zločinačko-terorističkog režima Slobodana Miloševića i gaženje ljudskih prava-diskriminacije Albanskog naroda (!)?

  NEZAVISNO KOSOVO = ALBANSKA DRŽAVA. Ja sam na mitinzima nosio parolu (izmedju ostalih): Nezavisno Kosovo = Albanska država! Obrazlagao sam to da Albanci višedecenijskim šovinizmom i etničkim čišćenjem Srba prave ETNIČKU ALBANSKU DRŽAVU. Medjunarodna zajednica je bila u velikoj zabludi da to vidi, mislila je da Kosovo i Metohija kao celina, teritorijalno, hoće NEZAVISNOST da se oslobodi od navodne diskiriminacije Srbije – zato je podržavala i insistirala na nezavisnost Kosova. Na to se nadovezali strateški interesi Amerike da se izgura nezavisnost Kosova. Danas se vidi koliko sam bio u pravu: Kosovo će Briselskim sporazumom u završnoj fazi dobiti Nezavisnu Albansku muslimansku državu Kosovo (albanska tapija na Kosovo).

  U to vreme je Aleksandar Vučić bio ministar za informacije – za medijski rat za Kosovo. Zašto ON u startu nakon 2.000-te godine nije upoznao-upozorio Medjunarodnu zajednicu da Albanci etničkim čišćenjem Srba i enormnim natalitetom prave Albansku državu Kosovo, da nisu Srbi i ostale nacionalne manjine (Crnogorci, Romi, Turci, Egipćani…) za Nezavisnost Kosova? Nastavak…

  3
  1

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *