Блеф или игра скривених адута

Косовски нови ветрови

У недостатку детаља и јасне дефиниције, идеја разграничења на КиМ послужила је за низ спекулација и нагађања зачињених политичким коментарима за разграничење и против њега

После речи „Ваљда је боље нешто него ништа“, које је председник Србије Александар Вучић упутио Српској православној цркви, као одговор на oтвoрeнo писмo eпискoпa рaшкo-призрeнскoг Teoдoсиja где се упозорава дa би пoдeлa тeритoриja дoвeлa дo исeљaвaњa Србa из jужнe пoкрajинe и стрaдaњa културнe бaштинe, уследио је и његов, први пут јасно речен, отворен став: „Ja сe зaлaжeм и тo je мoja пoлитикa, зa рaзгрaничeњe сa Aлбaнцимa. To дa имaмo тeритoриjу зa кojу сe нe знa кo je кaкo трeтирa и штa кoмe припaдa, тo je увeк извoр пoтeнциjaлних сукoбa“, рекао је Вучић и дoдao дa нe мoжe дa гoвoри o чeму прeгoвaрa с кoсoвским Aлбaнцимa, jeр би тaкo oтвoриo кaртe Србиje у прeгoвoримa. Прeмa њeгoвим рeчимa, спoрaзум Бeoгрaдa и Приштинe бићe свeoбухвaтaн пaкeт, „нимaлo упрoшћeн и jeднoстaвaн кao штo нeки зaмишљajу“.
Пошто су изостали детаљи штa пoдрaзумeвa тa идeja, „рaзгрaничeњe“ је одјекнуло као бомба, а медији и интернет-портали су засути реакцијама и коментарима.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

6 коментара

 1. unutrašnji dijalog

  RAZGRANIČENJE – drugi izraz za demarkaciju granice

  RAZGRANIČENJE SA ALBANCIMA: Sadašnja Vučićeva osnovna politička ideja zavijena u foliji, koju Vučić može i hoće da realizuje u skladu sa Briselskim sporazumom (integrisana administrativna linija u državnu kosovsku granicu i albansku carinu). ZAŠTO? Zato što su ON i Dačić integrisali-održavotvorili granicu 2013 god izmedju Srbije i Kosova). RAZGRANIČENJE faktički znači DEMARKACIJA granice, ali Vučić neće tako da kaže, prikriva namere da se vlasi ne dosete. Argumenti za to su kosovski zahtevi proteklih godina za demarkaciju granice sa Crnom Gosom (da zaokruže teritorijalni integritet po Brisel. sporazumu). Zašto tada nisu tražili demarkaciju granice sa Srbijim? Zato što imaju integrisanu granicu i carinu koju su upravo Dačić i Vučić postavili po Brisel. sporazumu.

  OPCIJE: podela, razgraničenje, korekcija granica (zamena teritorija)… vrte se nezvanično u medijima da zamajavaju narod ili da kontriraju nacionalnim interesima Srbije. ZAŠTO? Zato što nisu predvidjenje Briselskim sporazumom, a da se neka od ovih opcija prihvati to bi značilo da se promeni Briselski sporazum i dodaju nove odredbe, što ne pada na pamet Kosovu i EU-SAD. Zna to dobro Vučić, zato se dosetio opcije RAZGRANIČE (utvrdjivanje-demarkacije postojeće-integrisane granice izmedju Srbije i Kosova, da završi posao predaje teritorije. Naravno, opcija RAZGRANIČENJE i KOMPROMIS sa Albancima (kada Vučić od Tačija dobije Statut rada ZSO po zakonima i Ustavu Kosova) – proglasiće se NORMALIZACIJA ODNOSA Srbije i Kosova, a Kosovo će dobiti ulaznicu za UN, Unesko, vojsku… (Vučić za na veka predao teritoriju Kosovo(KiM) albanskim muslimanima)??? Nastavak…

  17
  1
 2. Pitam sve nas i vlast.A sta je to Srbsko ako Kosovo nije Srbsko,I lkako se sa samom sobom mozemo razgraniciti.Nama ne trebaju drlije.Nam treba nasa istorija i svetinje.Kako se sa njima razgraniciti, Sama rec razgranicenje obeshrabruje.Ako to neko razume.

 3. Predsednik se pokazao i bez ovog poslednjeg kao protvnik svega Srpskog,Pravoslavnog i Hriscanskog. Kako neko moze jos da slusa i veruje njemu ako veruje i voli te vrednosti. Umesto da imamo predsednika kome su te vrednosti na prvom mestu mi imamo predsednika kome vrednosti koje imaju Bler,Klinton,Rama,Haradinaj,Taci i naravno Brnabickai imaju vecu vrednost i znacaj. Mene je sramota sto imamo takvog predsednika.

 4. Ми не смемо да се претерано узбудјујемо. Мислим ми Срби. Све ће то овај дилеја да упропасти. Дабогда га Дрина превеслала, одакле нам је допануо. Сад ми је исправна и мејл адреса, јеллллл

  4
  1
 5. unutrašnji dijalog

  … razgraničenje sa Albancima? Dvosmislen izraz koji se tumači različito. Zašto se pitanje jasno ne precizira: jel se predlaže razgraničenje na Kosovu (KIM), ili razgraničenje izmedju Kosova i Srbije? S obzirom da je Hašim Tači zadnjih meseci izrazio zahtev za demarkaciju granice sa Srbijom, a na to usledio zahtev Vučića za razgraničenje sa Albancima (drugi izraz za demarkaciju) – jasno je da su ovi zahtevi povezani zbog finalizacije Briselskog sporazuma, a na osnovu sporauma 2013 god i integrisanoj granici na Jarinju i Brnjak, i drugih otvorenih granič. prelaza do danas (jedan prema Preševu). Druge opcije su van Briselskog sporazuma: podela, razgraničenje na Kosovu, korekcija granica, zamena teritorija… jer nisu predvidjene Briselskim sporazumom, što znači da treba promeniti formulaciju-odredbe sporazuma? PREDMET brielskog sporazuma je odredjivanje STATUSA KOSOVA o čemu se do danas ne govori i zaobilazi pitanje: Zašto se BS ne dostavi narodnoj skupštini na debatu-raspravu?

 6. Ова хистерија подсећа на ону против Милошевића.

  1
  6

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *