Заклетва Матеа Салвинија

Иако већина медија главног тока нову италијанску владу са презиром етикетира као расистичку и фашистичку руљу, једно је сигурно: Матео Салвини је успео да уједини Италијане од крајњег југа до крајњег севера

За Печат из Милана Марина Муштовић

По легенди из 12. века, у Понтиди поред Бергама, 900 витезова заклело се окупљеном народу да ће се до последњег даха борити за слободу и против самовоље и терора Фридриха Барбаросе, цара Светог римског царства и краља Немачке и Италије који је становнике слободних и богатих ломбардијских градова прво војно покорио, а затим претворио у робље без достојанства и икаквих права. Историја је забележила да су витезови Лиге за Ломбардију предвођени Албертом да Ђусаном 1152. године до ногу потукли Барбаросу.

Понтида је поново постала актуелна пре 28 година када је тек основана Лига за Север тамо организовала свој први годишњи митинг, а њен тадашњи лидер Умберто Боси одржао свој чувени говор против „лопова из Рима и паразита и нерадника са југа“.

Понтида је с временом прерасла у неку врсту фолклорне и трагикомичне манифестације коју нико није схватао озбиљно, поготово када је Лига за Север спала на подршку од свега 3,5 процената услед бројних финансијских скандала у које је директно био умешан Боси.

МАГИЈА НОВЕ ПОНТИДЕ Упркос настојањима бриселске елите на челу са комесаром Пјером Московицијем, иначе аутором термина „нови италијански фашизам“, да се нови лидер Лиге Матео Салвини удаљи из италијанске политике, он и његова странка су са колегама из Покрета пет звездица ипак пре месец дана успели да формирају владу.

Иако већина медија главног тока нову владу са презиром етикетира као расистичку и фашистичку руљу, једно је сигурно: Матео Салвини је успео да уједини Италијане који од крајњег југа до крајњег севера траже исто: конкретна решења за конкретне проблеме јер више немају стрпљења да чекају да онима који преживе строга правила бриселске диктатуре једног дана можда и буде боље. А поготово да ишчекују да се оствари „европски сан“ о мултиетничком друштву општих слобода од којег већина на својој кожи осећа само све већу беспарицу и све већу општу несигурност.

Да су се времена променила и да је Лига за Север постала права Лига национале, доказује и 200 аутобуса који су из целе Италије пристигли на годишњи страначки митинг у Понтиди, градићу од 3.000 душа у близини Бергама. Заборавило се на некадашње претње о постављању „Кинеског зида“ јужно од Фиренце и увреде Босија да су „јужњаци смрдљива нерадничка стока“. Јер управо су они по тропској врућини која је досезала 35 степени кренули на дуги пут са Сицилије, Сардиније или Калабрије и 1. јула први пут дошли у Понтиду која ће сигурно ући у историју по револуционарном говору лидера „нове Лиге“ Матеа Салвинија.

Уз овације и аплаузе око 100.000 присутних он је, као некада јунак из средњовековне легенде, поручио: „Ако желимо да будемо слободан народ, пред нама је велики изазов! Наш противник је цео један систем перфидне машинерије помоћу којег су нас они који заиста владају светом покорили и претворили у послушно робље. На нама је да одлучимо да ли ћемо повратити своје достојанство и слободу или остати бедно обесправљено робље. Сигуран сам да су овде људи који не желе да буду робови! Можда смо ми луди јер хоћемо немогуће, али се не бојимо!“

Салвинијеве речи биле су и врло ефектан почетак кампање за предстојеће европске изборе 2019. који ће бити и својеврсни референдум против Европе банкара и мултинационалних гиганата, односно глас народа против корумпиране елите. Салвини је најавио и формирање „Лиге лига“, нове европске коалиције свих политичких субјеката који се залажу за драстичну промену Уније. Поручио је да „европска тамница обесправљених робова“ треба да постане заједница слободних и достојанствених народа поносних на своју културу и традицију које „политички коректни“ глобализам по сваку цену настоји да уништи. „Народ мења историју! Било је незамисливо да падне Берлински зид, као што сада неки тврде да је Бриселски зид вечан и да се не може срушити! Дајем вам своју часну реч да нећу одустати од борбе за нову Европу и бољи живот њених грађана!“

Матео Салвини

ПАРТИЗАНСКИ ПОКРЕТ КРЕЋЕ У АКЦИЈУ Сасвим је разумљиво да је у редовима елите настала паника, а затим и збијање редова и отворени рат против Лиге и Салвинија. Поготово после његове поруке Бриселу да неће допустити да се Италија претвори у европски избеглички камп и одлуке да као министар унутрашњих послова затвори све италијанске луке за прихват нових миграната и тако стави тачку на трошење државног новца за збрињавање белосветске сиротиње; односно на енормно богаћење многих душебрижника којима су пуна уста саосећања према „патњама миграната који беже од рата“.

Наиме, полиција је у више наврата већ успела да прибави доказе да се овде ради о врло „сумњивим пословима“, што најбоље илуструје случај Салватореа Буција, председника једне од бројних „црвених кооператива“ које су укључене у уносни бизнис са мигрантима. У снимљеном телефонском разговору Буци је својој љубавници која му је замерала што „губи време са црнчугама“ кратко и јасно рекао: „Драга, па ти немаш појма која се ту лова окреће! То је много више него да шверцујеш дрогу, а ризик је никакав! Још те прогласе и за свеца!“

А да је у питању заиста огроман новац, довољно говори званични податак да је само у 2017. години Италија потрошила пет милијарди евра за збрињавање миграната. Вероватно никада нећемо сазнати колико је од тог новца завршило у приватним џеповима управо оних који сада позивају на устанак против „фашизма“ и апелују против нових владиних мера блокаде лука уз већ отрцане медијске срцепарајуће приче о деци која нестају у морским дубинама због сурове одлуке безосећајног Салвинија.

Иако приче о „новом италијанском фашизму“ датирају још од предизборне кампање када је било јасно да ће послушна политичка лева и десна каста бити потучене од стране тзв. антиполитике евроскептика и антиестаблишмент снага, дневник „Република“ је после револуционарних порука из Понтиде кренуо у „антифашистичку контраофанзиву“. У рубрици „Писма читалаца“ појавило се писмо анонимне студенткиње која је апеловала на интелектуалце да се уједине и реагују док „још не буде касно“ и „упуте апел председнику Матарели да заустави фашистичка дивљања Салвинија и његових присталица“. И сви су одмах послушали „студенткињу“, тако да је уследио апел да се италијанске луке поново отворе и да се мигранти као и до сада неконтролисано искрцавају. Затим, да се престане са пркошењем ЕУ која још захтева од Италијана да стежу каиш јер је то неопходно, а поготово да се спречи ширење назадних теорија о некаквој новој Европи којима Салвини залуђује народне масе. Поменути апел потписало је више од 200 италијанских јавних личности – интелектуалаца „опште праксе“, уметника и разноразних познатих личности чије уносне каријере почивају искључиво на „политичкој коректности“. Ништа чудно за „Републику“, за чије је навијачко извештавање још поводом украјинске обојене револуције Томазо ди Франческо, познати италијански новинар комунистичког дневника „Манифесто“, рекао да „још само фали да се новинарима подели оружје и да тако крену у директну борбу са онима који другачије мисле“.

Међу „нове партизане“ сврстао се и Јанис Варуфакис, који је недавно у Милану, у оквиру кампање за ЕУ парламент, представио листу кандидата из транснационалног покрета ДИЕМ25 који је по њему „спас за Европу“. Апеловао је на италијанску јавност да се „побуни против новог италијанског фашизма који предводи Матео Салвини“. Имали смо својевремено прилике да разговарамо са Варуфакисом („Хоће ли Варуфакис спасти Европу“, „Печат“ број 445). Све недоумице о добрим намерама Јаниса Варуфакиса нестале су после представљања кандидата, међу којима је у првом плану Има Шевченко, украјинска феминисткиња, оснивач и лидер групе „Фемен“, која се провокативним акцијама обнажених груди својих чланица званично бори за „женску еманципацију и против традиционалних патријархалних вредности“. Како је „Фемен“ на платном списку Џорџа Сороша, а госпођа Шевченко доказана антифашисткиња са кијевског Трга Мајдан, и највећој наивчини постаје јасно какав нам то европски спас нуди Варуфакис.

У „партизански покрет“ укључио се и „Фајненшел тајмс“, чији колумниста Волфганг Мунцхау упозорава да под хитно треба зауставити Салвинија који је данас највећа опасност за слободну Европу.

У Милану је освануо и мурал анонимног уметника-партизана који приказује Салвинија са хитлеровским брчићима у СС униформи, а италијански медији се просто утркују ко ће више извређати и оцрнити „Новог Хитлера“.

Салвини за сада мудро ћути и уопште не одговара на бројне провокације. „Партизанима“ је само поручио да га нико неће зауставити и том приликом цитирао Волта Дизнија: „Ако можеш да сањаш, онда се потруди да своје снове и оствариш.“    

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *