Транзиција и изузетност

Сатанизација социјализма и изолација СССР-а од стране развијених земаља Запада и огромна средства уложена у антикомунистичку пропаганду – дали су резултате. Победа Запада у Хладном рату показала је да су економска изолација и „детант“ убојитија оружја од војних насртаја

Верујем да и вас увек узнемире поруке водећих политичара САД о лидерској улози ове највеће силе у савременом свету, а још више о њиховој „изузетности“, због које им ова улога припада. Библија и Стари завет обавештавају нас да је идеја о изузетности (и „изабранима“) стара готово колико и цивилизација, било да је реч о изабраном народу или о друштвеном слоју. Срећом по човечанство, током векова и миленијума, идеје о слободи и једнакости људских бића нису убијене, мада су често поражаване.
Конкуренција На крилима Француске буржоаске револуције („братство, једнакост, слобода“) капитализам је ослободио човечанство феудалних стега, а предузимљива класа капиталиста, спремна да преузме пословне ризике, а мотивисана неутаживом глађу за профитом, унапредила је производне снаге друштва до неслућених размера. Конкуренција на тзв. слободном тржишту показала се као моћан мотор раста производње и потрошње, генеришући, истовремено, непремостиве економске неједнакости између класе власника капитала („изузетних“) и огромне масе радника (пролетера), који тржишту нису могли да понуде ништа друго осим своје радне снаге. Развој капитализма у Европи пратио је и раст националне свести. Понекад су се елите појединих капиталистичких земаља ослањале на митове о „надљудским“ особинама свога народа (и своје расе), инсистирајући на сопственој „изузетности“ на расној или националној основи. Хитлерова Немачка је најснажнији, али не и једини, пример овог тока идеја. Истина је да су оне поражене у Другом светском рату, али њихов одјек примећује се до данашњег дана.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *