Печат недеље / Референдумско питање

Шта је главни разлог за све учесталије оптужбе између актуелне власти и све уједињеније опозиције – брига за будућност Косова и Метохије, или тек борба за власт?

Пише Никола Врзић

Питање свих српских питања убрзано се, из националног и државног, претвара у (пара)политичко питање међусобне борбе опозиције и власти у којој ће победника можда и бити, али ће губитник бити Србија.

ОПТУЖБЕ УМЕСТО ЈЕДИНСТВА Наравно да је сасвим илузорно очекивати да би актуелна власт и опозиција – иде ово на душу и једнима и другима – могле да се усагласе у заједничком ставу у сусрет расплету преговора о будућности Косова и Метохије, али без обзира на то можда није згорег указати да би таква – само теоретска – могућност несумњиво ојачала нашу преговарачку позицију. Замислите, ето, да су и власт и опозиција чврсто и јавно на становишту да нашу црвену линију представљају Устав Србије и Резолуција 1244 Савета безбедности Уједињених нација, ко би могао да од нас тражи ишта што би ишло испод тога? На чију би, наиме, подршку такав захтев онда могао да рачуна?

У овој пак ситуацији, у којој се власт не усуђује или заиста не жели да Устав Србије и Резолуцију 1244 јавно афирмише као упоришне тачке испод којих не намерава да иде, отвара се простор за сумњичења.
Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *