(РАЗ)ГОВОР

Драго Пилсел

Ватикан откопава ровове

Пaпa имa проблем са Црквом којa функционирa кaо бaстион острaшћеног псеудокршћaнског фундaментaлизмa, којем је „случaј Степинaц“ новa приликa зa откопaвaње рововa премa номинaлној брaћи у Кристу – прaвослaвним Србимa… Црквa подржaвa укидaње ћирилице у Вуковaру! Дa дио бискупa зaговaрa увођење устaшког поздрaвa „Зa дом спремни!“ у оружaним снaгaмa Хрвaтске!

Хрватско-аргентински новинар у тексту Док се папа не покаје за Степинца – Хрвати се неће покајати за усташки геноцид над Србима; извор „Fakti“, 25. јул 2018

Патријарх московски и целе Русије Кирил

Стабилан отпор

 Знамо да су се најстрашнији и најкрвавији преврати увек дешавали због људске тежње ка бољем живот. Зато треба да створимо стабилан отпор према свим идејама и свим лидерима који нам предлажу да уништимо свој народни живот, своју традицију и своју веру и да стремимо некаквој непознатој „срећној будућности“.

Беседа о стогодишњици стрељања Николаја Другог и царске породице, извор „Fakti“, 23. јул 2018

Миша Ђурковић

Немоћ речи

 Данас први пут имам јасан осећај да моја реч, као и реч многих добронамерних људи који покушавају да нешто допринесу, не вреди више ништа. Штавише, ово је први пут после 1982. године да за ту реч можете да одговарате пред судом.

Никада као данас у Србији није постојао толико снажан осећај бесмисла јавне речи. Стигли смо у фазу када можете да кажете шта хоћете, напишете шта хоћете, објавите веома важне чињенице, увиде, сазнања и да знате да то никакав ефекат не може да има. Систематски су из јавног простора нестале иоле озбиљне дебате, полемике, разговори о било чему.

Ауторски текст Осећај бесмисла, извор „Стање ствари“, 23. јул 2018

Алона Фишер Кам

Израел – пријатељска земља Србији

 Надамо се најбољем за Србију и Балкан. Као пријатељска земља Србији и држава која се налази у веома осетљивој геополитичкој ситуацији, волели бисмо да Балкан просперира. Зато је нама важно да постоји мирно решење за овај дугогодишњи сукоб и сигурна сам да ће наш председник искористити прилику да изрази наду за проналажење решења које ће задовољити све. Задовољавајуће решење за све стране је најважнија гаранција да ће оно и трајати.

Aмбасадорка Израела у Србији у тексту Израел за компромисно решење за КиМ; извор Танјуг/РТС, 24. јул 2018

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *