Пунокрвни роман о златном добу модерне Србије

Као и у свакој доброј жанровској литератури, и овде су главне мотивационе полуге јунака страсти: страст за поседовањем и еротска страст

Својом другом књигом, романом Солунска 28, Др Неле Карајлић (Ненад Јанковић) потврдио је оно што се слутило приликом читања Фајронта у Сарајеву: у овом, како је данас уобичајено рећи, „мултимедијалном“ уметнику дефинитивно се пробудио писац. Јер Солунска 28 је пунокрвни роман у сваком смислу те речи.
Карајлић нас води кроз „златно доба“ модерне Србије и Београда, кроз године уочи Првог светског рата. Буран развој модерног капиталистичког друштва прати се кроз судбину породице Јанковић и магнатске породице Крсмановић. Оквирно, читава прича представља приповест христоликог дечака Бинија малом Мићи, сени нерођеног Јанковића који у једном дисовском свету, „са очима звезда“ слуша историју породице чији члан тек треба да постане. Као и у свакој доброј жанровској литератури, и овде су главне мотивационе полуге јунака страсти: страст за поседовањем и еротска страст. Истовремено, као контрапункт овако моделованим јунацима изграђен је помало необични (могућ, али мало вероватан, да се послужимо Аристотелом) главни јунак Живота, дорћолски алас и сироче који је у Београд добегао из Пухова, кријући се од освете локалног кнеза. У складу са логиком приче, бежи јер га је заволела кнежева ћерка Жељана. После Животиног бекства, Жељана се утапа у Дунаву, чиме Карајлић у причу уводи и мотив мртве драге, коју ће Живота, касније, све чешће виђати у разним сновидним и граничним ситуацијама.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *