Проглашењем победника завршен шести музички фестивал „Бољшој“

На Мећавнику је синоћ проглашењем најбољих такмичара и концертом виолиниста Романа Симовића и Јулијана Рахлина, завршен фестивал руске класичне музике „Бољшој“ који се шесту годину заредом одржава уз подршку компаније „Гаспром њефт“.

У такмичарском програму „Бољшој“ фестивала, ове године је учествовало више од 60 младих музичара из Србије, Републике Српске и Руске Федерације. У категорији од 18 до 25 година, златну матрјошку је освојила пијанисткиња Елизавета Караулова из московског конзерваторијума „П. И. Чајковски“, сребрна матрјошка је припала Ивани Дамјанов, такође пијанисткињи из Академије уметности из Новог Сада, док је бронзана матројшка припала Полини Шароваровој, мецосопорану из Музичке школе „В. Ј. Шебалин“ из Омска.

Најбољи такмичари узраста од 13 до 17 година су виолинисткиња Јана Јаковљевић из Музичке школе „Петар Коњовић“ из Београда, којој је припала златна матјошка, затим виолончелисткиња Сара Чано из Музичке академије из Љубљане којa је освојила сребрну матрјошку, док је бронзана матрјошка припала Артјому Бондару, кларинетисти из Дечије уметничке школе „А. М. Кузмин“ из Југре.

О најбољима је одлучивао жири који су чинили председник жирија Дражан Косорић, декан Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву, као и познати руски пијаниста Јуриј Розум и професор Зоран Комадина.

Након проглашења најбољих, публика је имала прилике да ужива у наступу гудачког секстета Јулијана Рахлина који је оформљен специјално за фестивал Бољшој, а који чине Роман Симовић, Сара Мекелрејви, Милена Симовић, Борис Андријанов и Драган Ђорђевић. После наступа у оквиру секстета, Роман Симовић, концертмајстор чувеног Лондонског симфонијског оркестра, извео је у пратњи Симфонијског оркестра „Бољшој“ под диригентском палицом Ивана Јосипа Скендера“ концерт за виолину и оркестар у де-дуру, Јоханеса Брамса, након чега је Симфонијски оркестар извео Симфонију бр. 6 „Патетична“, Петра Иљича Чајковског.

Током четири дана трајања фестивала, на Мећавнику су наступиле неке од највећих музичких звезда данашњице – виолиниста Немања Радуловић, пијаниста Денис Мацујев, гитариста Гери Лукас, као и најталентованији млади музичари из Србије и Русије.

Након званичног фестивалског програма, публика је имала прилике да се опусти на концерту „Влатко Стефановски трио“.

Компанија „Гаспром њефт“ је спонзор музичког фестивала „Бољшој“ од његовог оснивања, са циљем промоције младих музичких талената и јачања српско-руских културних веза.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *