КАНГ ЈУВЕЈ У БЕОГРАДУ (1908–2018)

СТО ДЕСЕТ ГОДИНА ОД ПОСЕТЕ ЗНАМЕНИТОГ КИНЕСКОГ РЕФОРМАТОРА СРБИЈИ

Угледни гост забележио је да Срби имају снажно осећање националне припадности и да се питање наследства престола понекад решава преносом на брата, што су, по њему, Кинези могли да науче од Срба

Београд, уторак, 21. јул 1908. године. „Политика“ извештава да је младотурски покрет Србију затекао збуњену. Арнаути у Прешеву, Куманову и Гњилану од народа траже десетак. Управо је откривено да је једна жена у лебанском срезу, уз помоћ зета, убијала своје мужеве. Бранислав Нушић се јавља из Солуна, описујући најновија дешавања у Турској. Лист тврди да је бањалучка завера измишљена. Краљ Петар се спрема да отпутује у бању Феслау близу Беча. Летња јара сменила је мирис липа у престоници. Све указује на скору Анексиону кризу, али је на улици ретко ко слути.
Мистериозна тунгуска експлозија тек што се догодила. За пет дана биће основан ФБИ. Руси у Риги граде прву фабрику аутомобила. Зграда данашњег хотела „Москва“ недавно је отворена. Милован Глишић је зимус уснуо на Бонинову. Хенри Форд ће за коју недељу покренути производњу легендарног „Модела Т“. Нешто раније убијени су португалски краљ Карло I и његов најстарији син Луис Филипе. Температура је у порасту, лепа епоха (La Belle Époque) полако губи свој китњасти дах.
Око 11 часова, из правца Будимпеште, у српску престоницу аутомобилом стиже први Кинез.
Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *