Гери Лукас на другој вечери „Бољшој“ фестивала, уз подршку „Гаспром њефта“

Друге вечери музичког фестивала „Бољшој“, који се шесту годину заредом одржава уз подршку „Гаспром њефта“ публика је имала прилику да ужива у наступу чувеног америчког гитаристе Герија Лукаса, који је дао музичку пратњу немој руској комедији „Шаховска грозница“ редитеља Всеволда Пудовкина.

Након Лукасове пратње филмској комедији из 1925. године, одржан је „Дијалог талената“, у оквиру којег су се публици представиле младе музичке наде из Србије, Републике Српске и Русије, после чега је позорница на Мећавнику угостила Елену Устаеву, сопран, виолончелисту Драгана Ђорђевића Сузукија и Велики оркестар Школе за музичке таленте из Ћуприје.

Треће фестивалске вечери, наступиће један од најбољих пијаниста данашњице, Денис Мацујев, а на репертоару ће бити концерт за клавир и оркестар бр. 2, це-мол, Оп. 18, Сергеја Рахмањинова и Рапсодија у плавом, Џорџа Гершвина уз Симфонијски оркестар Бољшој под диригентском палицом маестра Ивана Јосипа Скендера.

На завршној фестивалској вечери наступиће чувени виолинисти Јулијан Рахлин и Роман Симовић.

Паралелно са наступима великих музичких звезда, на Бољшоју се паралелно одржава такмичарски део манифестације, у коме учествују млади музичари из музичких школа и академија Србије, Републике Српске и Руске Федерације. Најбољи међу њима биће проглашени последње фестивалске вечери.

Циљ Бољшој фестивала, који од оснивања подржава руска компанија „Гаспром њефт“, јесте промоција младих талената из музичких школа и академија из Србије, Републике Српске и Русије.  Поред тога, компанија „Гаспром њефт“ на овај начин настоји да пружи подршку јачању пријатељских веза Србије и Русије.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *