Економија будућности

Тенденција концентрације глобалног капитала у рукама малобројних финансијских џинова отвара и могућност катастрофалних сценарија. Власници светске привреде могу да покажу склоност да једноставно елиминишу (истребе) огромне масе становника?

Познато је да у вечитој борби добра и зла увек побеђују – наши! Ево и данас, у свету оптерећеном заоштреним противречностима, „слободољубиви“ банкари и други финансијски моћници воде љуту битку против „диктатора“ свих боја, а најчешће оних који покушавају да ресурсе својих земаља заштите баш од похлепе глобалне финансијске заједнице, оличене у Волстриту и Ситију, од којих ни Америка нема снаге да се одбрани.

 Роботи и друштво Информатичка револуција и масовна примена робота и вештачке интелигенције отворили су нову епоху економског развоја. До неслућених граница повећана је светска производња добара и услуга, али је људски рад изгубио на значају. Он се успешно замењује роботима и рачунарима, који генеришу мање трошкове. Роботи раде боље и јефтиније, рачунари замењују запослене у многим пословима, па и у креативним – научним и уметничким. Није далеко дан када ће вештачка интелигенција креирати боље пројекте, научне резултате, па и уметничка дела од инжењера, научника и уметника. Неко ће се можда тешити да ће рачунари и роботи, према законима роботике, увек бити у функцији благостања људске врсте. Али неће вам бити тешко да замислите како власници интелигентних машина сами себе проглашавају једином друштвеном класом којој рачунари треба да служе. Ех, та светиња приватне својине!
Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *