Денис Мацујев, најбољи пијаниста света на „Бољшој“ фестивалу, уз подршку „Гаспром њефта“

На трећој вечери фестивала „Бољшој“, концерт је одржао Денис Мацујев, један од најбољих пијаниста данашњице. Публика је имала прилике да ужива у звуцима Рахмањиновљевог концерта за клавир и оркестар у це-молу, и Гершвиновом „Рапсодијом у плавом“, у пратњи Симфонијског оркестра Бољшој, под диригентском палицом маестра Ивана Јосипа Скендера. Фестивал се шесту годину заредом одржава уз подршку компаније „Гаспром њефт“.

Након наступа чувеног Мацујева, који је одушевио публику и младе талентоване музичаре који учествују у такмичарском делу фестивала, на четвртом и последњем дану „Бољшој“ фестивала, наступиће виолинисти Јулијан Рахлин и Роман Симовић. Јулијан Рахлин је један од најпоштованијих виолиниста данашњице, али и свестрани музичар и диригент. Јулијан Рахлин наступиће са секстетом оформљеним специјално за фестивал Бољшој који чине Роман Симовић, Сара Мекелрејви, Милена Симовић, Борис Андријанов и Драган Ђорђевић.

После наступа у оквиру секстета, Роман Симовић, један од најбољих виолиниста своје генерације и концертмајстор чувеног Лондонског симфонијског оркестра, извешће „Mузичке илустрације“ Свиридова и Концерт за виолину и оркестар, це мол, Јоханеса Брамса.

Уједно, последње фестивалске вечери биће проглашени победници такмичарског дела Бољшој фестивала, који су се надметали у две старосне категорије од 13 – 17 година и 18 – 25 година, а долазе из Србије, Републике Српске и Руске Федерације. Најбољима ће бити уручене главне награде фестивала – златна, сребрна и бронзана матрјошка.

Циљ Бољшој фестивала, који од оснивања подржава руска компанија „Гаспром њефт“, јесте промоција младих талената из музичких школа и академија из Србије, Републике Српске и Русије.  Поред тога, компанија „Гаспром њефт“ на овај начин настоји да пружи подршку јачању пријатељских веза Србије и Русије.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *