Почетна / Свет / Чишћење рушевина

Чишћење рушевина

Историјски билатерални сусрет: Владимир Путин је указао на неравнотежу глобалне безбедности и да ће „амерички партнери то схватити“, док је Доналд Трамп поручио да дијалог отвара путеве ка миру, као „почетак једног дугог процеса“

Први, историјски билатерални сусрет руског и америчког председника, Владимира Путина и Доналда Трампа, догодио се ове седмице, у понедељак, у Хелсинкију. Многи су пожурили са констатацијом да је састанак окончан неуспешно, јер двојица лидера нису представила ниједан договор, опипљив споразум којим би „крунисали“ четворосатни разговор. То, међутим, не може бити доказ неуспеха Трампа и Путина. Главни успех самита у Хелсинкију јесте – што је уопште одржан, упркос напорима и опструкцији утицајних кругова у Европи и Америци који се противе помирењу и зближавању Москве и Вашингтона. За њих, очигледно, договор и смањење напетости и ескалације у Европи и свету није позитивна вест.

ПОДРИВАЊЕ ТЕМЕЉА (МОГУЋЕГ) ПОМИРЕЊА Да је тако, најбоље се вероватно види из чињенице да су амерички новинари, од четири питања која су упутили двојици председника, сва четири поставили на тему руског мешања у америчке председничке изборе 2016, а Путин је поновио да се Русија никада није мешала и да се никада неће ни мешати. И на тај начин директно оптужујући Путина и Москву, а пре свега подривајући темеље могућег помирења, уместо да своје интересовање усмере ка будућности и перспективама за обнову руско-америчких односа. Иако би од помирења профитирао читав свет, они и даље врте старе оптужбе, без икаквих доказа.

То сведочи да су Трамп и његова политика постепеног одустајања од улоге светског жандарма трн у оку западних кругова који и даље сањају светску хегемонију. Путин је поручио да су односи Русије и САД у тешком стању, изразио наду да се после овог самита боље разумеју, али и нагласио да две земље треба да преузму вођство у решавању светских проблема, међу којима је посебно истакао сукоб у Сирији и тамошњу хуманитарну кризу. На то је Трамп узвратио да Москва и Вашингтон могу, заједнички, да сачувају стотине хиљада живота у Сирији, али није прецизирао на чије животе мисли.
Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *