Царска је гласила: Треба помоћи

Век од смрти руског императора Николаја Другог и његове породице

Пише Борис Милосављевић

На дипломатске депеше које су преносиле захтеве српске стране за новчану помоћ, достављане регуларним дипломатским путем, цар је записивао „Треба помоћи“

Цар Николај Други (1868–1918) родио се пре сто педесет година, а убијен је са својом породицом и пратњом пре једног века, 1918. Био је син цара Александра Трећег, унук цара Александра Другог, праунук цара Николаја Првог и његовог старијег брата, цара Александра Првог, чија је помоћ обнови српске државе у Карађорђево време добро позната. Цару Николају и царици Александри европски монарси су били блиски рођаци, између осталих, енглески краљ и немачки кајзер.

ДВА РАТА, ТРИ РЕВОЛУЦИЈЕ Данашњем читаоцу није лако да схвати императорско достојанство. Након безбројних револуција у 20. веку, пошто су револуционари могли и лично да искусе револуционарну правду, а многи јасно сагледају како непријатељи једне државе могу успешно да организују пропаганду против законите власти те државе, финансирају сепаратистичке покрете и обојене револуције, а потом одрже и „праведна“ суђења, сада се, с временске дистанце, боље може сагледати против каквих се непријатеља нашао у борби Николај Други.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *