Почетна / Регион / Бол у леђима

Бол у леђима

Бриселско посртање Жан-Клода Јункера повећава сумњу у веродостојност лидера Уније, јер ако нису способни да признају да је Јункер био пијан, и ако на прозаичном пијанству ЕУ главешине погине истина, намеће се питање – шта су, много важније и судбоносније, способни да нас слажу?

За „Печат“ из Љубљане Светлана Васовић Мекина

Подсмех, огорченост, бес. У те три речи стају утисци са протеклог НАТО самита, одржаног у Бриселу. Друштвене мреже усијале су се од љутитих коментара грађана Европске уније, згађених над четвороминутним снимком приредбе уприличене уочи гала вечере која је требало да релаксира напетост због ултиматума америчког председника да све НАТО чланице морају да уплате по два одсто домаћег БДП-а у заједнички буџет уколико желе да остану у „клубу“. Мета свеопштег негодовања због збивања на „НАТО гала“, међутим, није био Доналд Трамп већ Жан-Клод Јункер, председник Европске комисије (ЕК).

ЈУНКЕРОВО ПОСРТАЊЕ „Ако је НАТО самит био тежак за десетине присутних лидера, испоставило се да је био још кудикамо тежи за председника Европске комисије Јункера“, иронично су известили светски медији, позивајући се на „Асошијетед прес“. Испоставило се да Јункер (63) није посрнуо под тежином државничких обавеза, иако јесте посртао, буквално, на свечаности где је наочиглед високих званица и новинара губио равнотежу, тетурао се, једва ходао. Око камере је ухватило све опскурне детаље, од „спектакуларне“ Јункерове борбе да савлада два степеника која су му се испречила на путу ка главном подијуму, преко лелујања по трибини до неславног одношења са исте.

У напору да га попну на свечану трибину и смање бруку пред очима света, Јункеру су прискочили у помоћ остали државници и на смену упрли снаге да га током приредбе одрже у вертикали, од холандског премијера Марка Рутеа, преко украјинског и финског председника, до македонског премијера Зорана Заева и албанског председника владе Едија Раме. Сви су га пожртвовано придржавали, а највећи део терета је поднео Порошенко, који га је снажно држао испод пазуха док се Јункер љубио са немачком канцеларком и поздрављао са француским председником. Свој допринос дао је и Јенс Столтенберг, генерални секретар НАТО-а, који је вербално асистирао Заеву и другим званицама приликом „спуштања“ Јункера низ степенице, на крају хепенинга. Ни ту није био крај бламаже, јер Јункер није био у стању да превали ни преосталих неколико метара, па су му помогли холандски премијер и Порошенко ухвативши га за руке, као мало дете.

„Јункер дошао пијан на самит НАТО-а“, „Нови блам – Јункер опет пијан“, „Јункерова борба наочиглед званица, светски лидери му прискочили у помоћ“, „Лелујавог Јункера придржавали уочи НАТО вечере“, то су новински наслови америчке, британске, немачке штампе… Чини се да нема медија који се није осврнуо на срамоту поклеклог Јункера.
Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *