Почетна / Интервју / Александар Ћорац – Од борбе до алтернативе

Александар Ћорац – Од борбе до алтернативе

Нема никог на КиМ ко после Оливеровог убиства не размишља о својој будућности. Па и ја

Разговарала Наташа Јовановић

Од потписивања Бриселског споразума креће полако топљење слободе Севера и преузимање управе од стране органа Republike Kosova. Народ није остао слеп на то. А сад, да ли ће вам, ако их питате, то рећи или не, зависи од личне храбрости или боље рећи од количине страха који осећају. У сваком случају шта год ми причали и шта год медији представљали, то неће избрисати чињеницу да је потписивање Бриселског споразума за народ на КиМ представљало једну од преломних тачака у којој је идеја борбе за лични опстанак и опстанак институција Републике Србије на овим просторима полако почела да прелази у идеју о стварању алтернатива – каже у разговору за „Печат“ Александар Ћорац, професор Медицинског факултета у Косовској Митровици.

Уколико бисмо замрзли садашње стање које је успостављено после потписивања Бриселског споразума, шта ми заправо замрзавамо – у којој мери је уопште наша држава присутна у здравству, образовању, правосуђу…?

Прича о замрзнутом конфликту све гласније се заговара не само у Београду већ и на КиМ. Чак и поједини људи које сматрам и интелектуалцима и патриотама често износе такве предлоге. Просто не могу да верујем да то чине. То, у ствари, показује обим непознавања проблема КиМ у друштвеном бићу Србије. Уместо суда Републике Србије ми имамо судове Republike Kosova, уместо контроле граничне линије од стране царинске службе УНМИК-а – царинике Republike Kosova, припадници цивилне заштите постали су део система Republike Kosova а општине су, сетимо се, спровеле изборе и конституисале власт Republike Kosova. Уколико би сада дошло до „замрзавања“ конфликта, то би значило да је над Севером успостављена потпуна контрола од стране Republike Kosova, а да смо заузврат добили једну велику шарену лажу. По мом дубоком уверењу то би био потпуни пораз интереса Републике Србије и  интереса српског народа.
Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *