Васко Васовић: РТС-NO PASARAN

Више од две хиљаде запослених у овој информативној кући почело је да растеже свој минут ћутања на сате, и притисак у овом медијском експрес – лонцу злослутно расте…

Разговарала Наташа Јовановић

Васко Васовић директор фотографије у РТС једини је ЕНГ/ЕФП сниматељ са највишим рангом у ЈМУ РТС – једини ЕНГ/ЕФП сниматељ у свету који је одбио бланко уговор највеће америчке телевизијске станице, те сниматељ кога су италијански телевизијски новинари званично прогласили за најбољег „landscape“ сниматеља на свету. Импозантна професионална биографија. Ипак, очито не у мери или по укусу челних људи РТС – а на чије адресе је стигло писмо у коме Васовић упозорава на кризу кроз коју РТС пролази те последице урушавања највеће и најзначајније медијске куће у Србији. Предлог да се ургентно успостави унутрашња контрола свих професионалних и радних сегмената у ЈМУ РТС помоћу супервизорског тима, као и дефинисање свих техничких, креативних и професионалних стандарда у овој медијској кући једноставно је игнорисан. 

„У 60 година дугој традицији РТС је уз успоне и падове био кућа према којој су све остале телевизије и продукције у земљи и региону формирале своје стандарде. Стручњаци из РТС-а учествовали су у стварању свих приватних и комерцијалних медијских кућа на овим просторима. РТС је био репер, у сваком смислу, у образовном, културно-уметничком, научном, забавном, спортском и информативном програму. Био…“

Зашто кажете био? Какав је РТС данас, или можда исправније, чији је РТС данас?

Какав је РТС заиста има везе с питањем чији је ово сервис. Мени који сам провео професионални век у тој кући чини се да он никада није био даље од своје примарне улоге да буде медијски јавни сервис свих грађана Србије, као и да никада није био ближе томе да изађе у сусрет очекивањима евроатлантских структура, те заједно са осталим медијима у њиховом власништву приступи не само урушавању интегритета националног медијског сервиса, већ прихвати улогу супервизора у претварању Србије у статус колоније. Стање на РТС-у у којем су погажени сви озбиљни технички, креативни и професионални параметри и стандарди, не оповргава већ потврђује сва моја страховања. Захваљујући нестручном руководству, РТС је постао мрачна, нетранспарентна, трома, нефлексибилна, застарела, полудилетантска, умирућа машинерија. У писму генералном директору и Управном одбору упозорио сам на стање у коме се РТС налази као и на несагледиве последице са којима би могли да се суочимо. То није моја интимна већ једнодушна и оштра оцена већине запослених на РТС која, уосталом, са собом може да повуче и кривично правне санкције за одговорна лица. Међутим, резултат вишечасовних разговора са генералним директором и члановима Управног одбора био је очекиван.

[restrict]

Како је руководство схватило ваше писмо?

Драган Бујошевић је писмо схватио као терористичку претњу и лични напад на њега, а Управни одбор, сем неколицине њих који су прећутно одобрили, није имао другу замерку, осим једне, по њима, суштинске, да су захтеви изнети у писму „револуционарни и да мењају цео систем из корена“! На седници Управног одбора одржаној 20. марта Бујошевић је изјавио да су моје тврдње о неминовном распаду система РТС -а нетачне и да сам једини незадовољни радник у ЈМУ РТС. Осталих три хиљаде запослених су, оценио је, изузетно задовољни радом руководства… Нетом су на огласним таблама  репрезентативних синдиката стављена обавештења да ће повећати личне дохотке запослених у износу од 7,5 посто до којих наравно није дошло, уз образложење да је руководство морало да одустане од идеје због притиска председника Александра Вучића који инсистира на поштовању забране повећања плата у јавном сектору. Негодовање је наравно требало само да се преусмери… „Виспрено“ руководство је затим из фиоке извукло милион и по евра и тако, наравно, искључиво својом заслугом и захваљујући огромној количини добре воље, обезбедило запосленима социјалну помоћ, распоредивши поменуту суму на месечне цркавице које ће се исплаћивати до краја године. Случајно или не, последња исплата поклапа се са могућим одласком генералног директора у пензију, пошто 15. јануара 2019. пуни 65 година, али се, на жалост, не поклапа и са крајем његовог мандата који истиче у мају 2020. Да би му боравак на РТС-у био продужен, РТС би и даље морао да постоји…

Која је ваша основна замерка руководству? Чиме образлажете тврдњу да се РТС убрзано урушава?

Кренимо од приватних фирми. Зашто рецимо приватна фирма ради прес клипинг, поред наших стручних служби? По којим и чијим критеријумима је словеначка фирма Видеострој на конкурсу добила средства од РТС-а да ради серијал о Хиландару и серијал о нашој фудбалској репрезентацији, те на основу којих стандарда је одређен буџет за реализацију та два серијала? Такође нејасно је зашто је доведена Анета Ивановић да уређује Шареницу из чега произлази да су наши уредници неспособни за тај посао. Зар озбиљност и снагу сваке велике и значајне телевизијске куће не ствара њена сопствена продукција? Ако ствара, сиђите доле у подрум до котларнице без прозора и видећете где се налази наша…Такође, било би интересантно чути зашто се ангажују приватне адвокатско-маркетиншке канцеларије, поред наше правне службе, зашто је донедавно за организацију путовања и смештаја свих наших екипа у земљи и иностранству била ангажована приватна агенција јер је, како је речено, то по закону, а када јој је блокиран рачун, посао су наставиле наше службе (мимо закона?).

Како објашњавате чињеницу да је РТС изгубио права преноса већине најгледанијих спортских догађаја, квалитетних серија и популарних емисија..?

Управо из наведених разлога, неспособног и корумпираног руководства које не пропушта прилику да покаже своју некомпетентност. Да ли знате да се после Жикине шаренице са РТС-а повлачи и Квадратура круга? Или да је РТС одједном престао да користи услуге EBU за наплату дистрибуције својих канала преко ћерке-фирме EBU Cable Coordination? Ко ће да сноси последице због могућег пребацивања канала РТС-а у доплатне пакете или избацивања из понуде изазваних драстичним РТС-овим повећањем цена дистрибуције? Цене које сада захтева РТС не прате реалан раст зарада, па није тешко претпоставити да ће кабловске телевизије бити све већи трошак. Можда ово јесте краткорочни добитак, али он ће врло брзо бити неутралисан. Када порасте проценат корд-катера извесно је да ће приходи пасти и оператерима и каналима. Последично, РТС ће рапидно губити гледаност, јер ће све мање квалитетног и конкурентног програма моћи да понуди. Ако приватне фирме и приватне продукције буду исисавале новац из РТС -а овом брзином којом сада раде, тешко да ће РТС-а ускоро бити, или хоће али као део система Н1, СББ, УНГ, ККР Групе…За сада, уз одјаву програма,  на Другом каналу РТС-а, уместо интонирања српске химне, суочавамо се са сликом српске заставе на којој су исписана имена Драгана Бујошевића и Небојше Брадића, као истинских симбола једне нације.

Како је на РТС-у дочекана најава повлачења дебатних емисија уз образложење да их не прати очекивана гледаност?

У Блицу (25.марта) директор РТС-а је изјавио да су наше дебатне студијске емисије „један стари формат који смо вратили, што нико није приметио… а сви графикони показују да гледаоце та врста разговора савршено не занима. Графикон је апсолутно силазни и гледаоци, како та емисија одмиче –одлазе“! Питање које је изостало је зашто су уопште стављане на програм, ако су већ графикони гледаности катастрофални?! Или би питање било крајње „неумесно“ јер би провоцирало одговор да би можда довођење неког уредника са стране или још боље, приватне продукције помогло да се направи гледана дебатна емисија, као што је то уосталом и на свакој озбиљној телевизији која цени своје гледаоце. С тим у вези је и непостојање критеријума приликом одређивања висине хонорара спољним сарадницима. Илустративан је и податак да возачи РТС-а раде по 12 сати, а у радне листе могу да упишу само осам.

Серија Немањићи-рађање краљевине оцењена је као национална кастрофа. Како тумачите реакције Управног одбора који тврди да није био упознат са идејом наставка снимања?

Поједини чланови Управног одбора бунили су се на последњој седници да су за наставак серијала о Немањићима сазнали из средстава информисања, а не од нас. Занимљиво би било чути како су онда пре тога одобрени хонорари Гордану Михићу за сценарио нових епизода и Горану Марковићу за рецензију и поправку тог новог Михићевог сценарија. Или је то почетни хонорар за нови Марковићев четвороделни филм? Такође, Бујошевић је за прву сезону серије Немањићи – рађање краљевине изјавио да је маестрална и без грешке. Поставља се питање зашто су онда морали да је поправљају у монтажи и накнадно доснимавају, плаћају и убацују наратора. Да ли је гледаност мерило квалитета емитованог? Господин Митровић би тврдио да јесте.

Такође они су изјавили, поново у медијима (15.02.), у вези серије да се на екрану „не види колико то моћно изгледа и колико је захтевно било све то направити…!“ На шта су онда потрошили више од три милиона евра, јер је за те паре управо то и морало да се види!? Овако се једино видело како се Свети Сава замонашио испод сопствене фреске и то срећом, пре него што се чуло да мора нешто да причврљи пре тога…Још горе би звучало на старословенском.

И мишљење Програмског савета потпуно је занемарено…

Они се нису удостојили чак ни да му бар мало оправдају сврху. Уместо тога довели су саветнике- историчаре који не знају шта је телевизија, а камоли телевизијски спектакл, дозволили да сценариста бира редитеља, који се, срећом по Горана Марковића, показао недораслим тако „великом пројекту од националног значаја“. Бруталним и бахатим односом према Програмском савету показали су колико га цене. Уосталом као и гледаоце РТС-а…

Од месецима најављиваног националног спектакла епских размера, који је нашем напаћеном и измученом народу требало да подигне, њиховим речима, „самопоштовање и самопоуздање“, направили су, погрешним и надам се, ненамерним одлукама, потпуни дебакл, националну бруку, продукциони фијаско РТС-а и историјску срамоту несагледивих размера… Понизили су цео народ спрдајући се и карикирајући његову историју! Једино што су успели је да се календарски уклопе у прославу 800 -годишњице стицања аутокефалности Српске цркве. Срамота.

Такво непознавање главног производа наше куће и такво негирање саме суштине телевизије није се десило никада у историји РТС-а и иде толико далеко да један од главних креатора програма РТС-а и даље не уочава разлику између РТС-ових репортажних кола на нашем паркингу и Фрикомове хладњаче за сладолед.

Уколико не уваже ваше примедбе, спремни сте на следећи корак..?

Познајем гломазни систем РТС-а, препознајем када неко од велике телевизије покушава да направи малу, да би могао њоме да управља и познајем људе који у њој раде… За разлику од руководства које не зна ништа, које не препознаје ништа, које не занима ништа осим сопствених интереса и које зато и не може да види ништа… Више од две хиљаде запослених почело је да растеже свој минут ћутања на сате и унутрашњи притисак у овом  медијском експрес-лонцу злослутно расте…Људи сагињу главе, не због мизерних плата и социјалне беде, већ због лоше организованог посла, безнадежног статуса и крајње бахатог односа руководства куће …Ускоро ће кренути и страховити спољно-политички притисци на ову земљу и могло би да се деси пуцање експрес-лонца, у најгорем могућем тренутку…

Следећи (лични) корак који сам најавио,уколико се не усвоје захтеви за промену накарадног система јесте прекид програма РТС-а на 15 предугих секунди. Није их усвојио. Али он ће се десити, био ја ту или не! Размишљам само да ли да тих 15 секунди резервишем за почетак другог Дневника, можда пренос утакмице, Шареницу или Јутарњи програм… Белим словима на црној позадини, преко целог екрана, биће исписано: Неспособном руководству РТС-а – No Pasaran – сниматељ Васко Васовић… Истог тренутка скандал ће пренети све светске телевизијске станице. Онда вероватно следи објашњење. Бујошевић је на седници Управног одбора рекао да је то кривично дело и да нисам толико луд да то урадим… Адвокати, пак, кажу да није у праву за ово прво, а бивши генерални директори Александар Црквењаков и Драгољуб Милановић знају да није у праву ни за ово друго. Заменик председника Управног одбора Драган Караџић замолио ме је да то не радим, јер ће, сматра, тако поново бити емитована ружна слика о Србији у свету. Један од ретких коме је заиста стало …

Посета руског шефа дипломатије Србији Сергеја Лаврова, поводом 180-годишњице дипломатских односа Србије и Русије као и разговор председника Србије са Србима на Косову готово је прећутан на РТС. Да ли ј е реч тек о кризи уређивачке политике или је позадина озбиљнија…

Поново ћу цитирати речи директора Бујошевића, изречене 25. марта у њему пријатељском дневном листу Рингиер Аксел Спрингер Групе:

„…Ми одржавамо систем нормалности у овој земљи. Ако немате моћан РТС, неко ће у овој земљи да за два милиона евра изабере и председника и премијера и све остало. Обашка што ће да уништи систем вредности… РТС је кичма неке нормалне и пристојне Србије, оне Србије која покушава да подигне лествицу свих вредности у земљи.“ Једина, до сада, стручна и тачна процена генералног директора коју сам прочитао. Можда их има још… Сажета, хладна и прецизна. Ни сам Сорош не би био јаснији. Звучи готово претеће…

Али да занемаримо те тонове. Погледајмо језик аргумената. Како мисли да подигне ту тешку лествицу свих вредности у земљи, када главни уредник Информативног програма великог РТС-а располаже само са једним јединим дроном, који је једва купљен на лизинг без тендера од једног фудбалера, надам се не оног албанског и који не може да понесе тежи терет од поцепане заставе… Зато стално у тој трци и збрци око гледаности, као по правилу стижемо последњи на места свих догађаја, када и ватрогасци пакују своје шмркове и док све остале телевизије већ имају госте у студијима, као што је то било поводом догађаја у Косовској Митровици и хапшења Марка Ђурића. Док РТС проверава која је Митровица у питању, испрепаданог Ђурића четврти пут пуштају и поново хапсе, не би ли се забројао, побрљавио и заборавио колико су га пута ударили… Због свега тога главни уредник Информативног програма РТС-а је подносио своју ковертирану оставку, све у дубокој и оправданој нади да никада на њој неће затећи воштани печат.

Више од тридесет година радите као сниматељ у овој кући. Сведок сте свих кључних догађаја који су се дешавали у њој и око ње…

Пратио сам и снимао Ћосића, Милошевића до самог хапшења, Коштуницу, Ђинђића, Тадића и на крају Вучића… У немало ситуација сведочио сам историју. У приватном разговору са тадашњим америчким амбасадором Вореном Цимерманом, рецимо, сазнао сам реченицу коју му је Милошевић изговорио и коју је тада поруку послао америчкој Влади… И због чега је почео рат… Био сам и случајни сведок Милошевићеве изборне и тесне победе од 3,2 посто над Коштуницом и Сорошевог упумпавања огромне количине новца да се то сакрије… Знам због чега је прво запаљен подрум Савезне скупштине, као и због чега је РТС запаљен изнутра… Иако се никада нисам атктивно бавио политиком нити сам био члан и једне странке некако сам увек на рубу догађаја кроз објектив учествовао, сведочио, тумачио… Притиске којима је изложен садашњи председник виђао сам и код претходних, претње са којима се суочава су оне исте с којима се некада суочававао и Милошевић.         

[/restrict]

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *