Уз музику пустих жеља

Да ли ће се на Мундијалу догодити оно у шта нико не верује – да Енглеска опет буде светски првак?

За „Печат“ из Лондона Дејан Лукић

Закотрљала се лопта Светског првенства у фудбалу. Неке наде су већ изневерене у првој, групној фази такмичења. Сиви реализам напушта и занесењаке… Како се шампионат у Русији разиграва, сањачи нереалних нада лече очај и траже шансу у новој прилици за четири године.

НЕ ВИШЕ ОД РЕАЛНОСТИ Од како се игра ова модерна варијанта игре која је више од игре, Британија сваке четири године живи у екстази до те мере да ове седмице у лондонском „Ивнинг стандарду“ мудрац за фудбал Марк Дамазер брине за ментално здравље народа и позива англосаксонску сабраћу да се, напросто, радују и лудују до миле воље, али да од Енглеске не очекују више од реалности! Јака реч у земљи која хронично пати од болести зване „глориа мунди“ – светска слава – и која је измислила и свету испоручила фудбалску игру, а 1966. године постала и светски првак.

Времена се мењају, деценије стижу и одлазе, па ће се, ето, и на Острву наћи нешто више реализма, али носталгија се још добро држи. Додаје се да је на Острву досадашње светске шампионате пратио неоправдани оптимизам, у корак са, ваљда, некадашњом славом Империје над којом Сунце не залази. Ако је, заиста, историја учитељица живота, а прошло време Британије повод за неки оптимизам, требало би да се Енглеска стално храбри и подсећа како је после 1966, када се попела на врх светског фудбала, уследило педест година „суше“. И да у тих пола века енглески фудбал није освојио ни трунку планетарне славе. И то не само на зеленој трави него и другде.

„И нико здраве памети не би могао рећи да смо нешто и заслужили… Јесте, било је неких брљотина, промашених пенала – енглеска специјалност – пропуштених прилика да се победе противници који остану са десет играча на терену, нерешених резултата са репрезентацијама које ни данас не верују да су стигле на завршницу светског првенства – Алжир 2010. Све је то кулминирало у Француској, на европском шампионату, поразом од „минијатурног Исланда“.
Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *