Случај Томија Р.

Како је домовина Магна карте постала тиранија

Хапшење и експресно изречена затворска казна због „извештавања“ о суђењу групи силоватеља и педофила у Великој Британији изазвали су буру незадовољства широм света. Иза решетака нашао се контроверзни Томи Робинсон, а експедитивност правосуђа, иако са законском основом, изазива сумњу у часне намере система

Студенти Факултета драмских уметности Павле Терзић и Гаврило Вучетић ухапшени су и експресно осуђени на 13 месеци затвора због организовања непријављеног скупа после председничких избора априла 2017. године. Извештавање о суђењу било је потпуно забрањено и ниједном медију није било дозвољено да јавности изнесе податке о самом процесу. Можете да одахнете. Ово се није догодило. Макар не у Србији. Двојица студената, колико је нама познато још чекају коначну пресуду, иако је претрес пред Прекршајним судом почео још октобра прошле године, а медији имају сву слободу да извештавају, демонстранти да демонстрирају и тако даље. Да није овако и да је било како другачије с правом би скочили сви. Од медијских удружења, преко амбасада до ОЕБС-а и Европске комисије (само би Јоханес Хан покушао да буде уздржан колико год је могуће).

Нешто јако слично горе описаном фиктивном случају догодило се, међутим, у једној другој земљи. Не некој банана републици затуцаног и заосталог „Западног Балкана“, него у колевци парламентаризма и домовини Магна карте, Великој Британији. Контроверзни десничарски активиста и одскора „новинар“ Стивен Јаксли-Ленон, јавности познатији као Томи Робинсон, ухапшен је због „угрожавања јавног реда и мира“ и експресно осуђен на 13 месеци затвора због „непоштовања суда“, о чему је, по наредби суда, било забрањено извештавати па су сви ревноснији медији морали на брзину да бришу своје вести.
Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *