СЛУЧАЈ АХИД АТ ТАМИМИ

Aко је светско јавно мњење „заборавило“ Резолуцију 3379 Генералне скупштине УН из новембра 1975. у којој је „ционизам окарактерисан као форма расизма и расне дискриминације“, онда суђење Ахид Ат Тамими, шеснаестогодишњој Палестинки, која је ошамарила до зуба наоружаног израелског војника, док се из њеног дворишта припремао да пуца по палестинским демонстрантима, које треба да се настави ових дана, на „велика врата“ је враћа у жижу интереса

Израелски војни судови, што је светској јавности скоро непознато, изричу пресуде апсолутно свима који пруже и најмањи знак противљења акцијама њихових војника и то без обзира на године старости. Ахид Ат Тамими је само једна од бројне палестинске деце којој се суди. Међутим, њен случај је доспео до алтернативних медија и портала, те је она постала симбол седамдесетогодишње палестинске борбе за људска права, повратак отете земље и борбе против ционизма. Ахид је у затвору од децембра 2017. године, иако је према оценама њених правних заступника „само штитила своју кућу и породицу од израелских војних криминалаца“. Њена мајка Нариман, која је следећи дан пошла да посети кћерку у затвору је такође ухапшена (као родитељ који „није адекватно васпитао своју ћерку“) и до данас је у затвору.
Дејна Висали држављанка САД, посетила је село Ахид Наби Салих, како би добила што више информација о проблему са којим се ово село суочило због ширења израелских војних зона за очување незаконитог (према документима УН) насељавања јеврејског становништва у овој регији. Када је дошла до куће у њој није било никога од рођака ухапшене Ахид, али се ускоро појавила Џана Џихад, која 11 година фотографише и снима израелске нападе на Палестинце и све поставља на интернет. Она је свету објавила како су израелски војници мучки убили два ненаоружана Палестинца у овом селу, њене рођаке Мустафу Ат Тамимија и деду Рушди Ат Тамимија. Ризикујући своју безбедност ова млада Палестинка упорно сакупља доказе о злоупотребама и злочинима Израелаца над Палестинцима, укључујући и протеривања и конфискацију њихове земље. То није лако, јер израелски војници не презају да од новинара отимају камере, мобилне телефоне, фотоапарате, при чему их на лицу места уништавају. Овде је камера моћно оружје, јер снимљено се брзо шаље на одређене адресе, а одатле се информација шири даље. На „фејсбуку“ Џана има 250.000 пратилаца, има свој канал на „јутјубу“… Палестинска деца су приморана да брзо сазревају како би се супротстављали понижењима којима их излажу Израелци. Становници села су једогласни да се налазе под окупацијом и да деца морају да знају шта се догађа како би се борили за слободу. Што се тиче Ахид Ат Тамими, сељани мисле да је она штитила своје комшије с чим је једино могла – рукама.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *