Ропство и право прве брачне ноћи!

БАЛТИЧКЕ ЗЕМЉЕ ДАНАС

Прибалтичке државе су се суочиле са обновом средњовековне праксе, коју су локални аналитичари назвали „обновом права прве брачне ноћи“. Наиме, страни инвеститори и локални олигарси све чешће од радника који конкуришу за посао траже, условно речено, „право прве брачне ноћи“

Према информацији портала BaltNews.lt окружно тужилаштво Клајпеда недавно је окончало двогодишње истраживање о трговини људима. Ухапшена су три лица, двоје држављана Велике Британије и један Литванац. Ухапшена лица су од 2012. године упућивала људе из прибалтичких држава на рад у Велику Британију, где су држани у статусу робова. Власници су им одузимали пасоше и затим су упућивани на рад на фармама или у фирме, без икаквих социјалних права и гаранција, медицинске помоћи, при чему су становали у нехигијенским условима.

 Млађе женске особе су служиле и као сексуалне робиње. Уколико би се неко побунио или покушао да побегне, млатили су га. Упоредо са овим, прибалтичке државе су се суочиле са обновом средњовековне праксе, коју су локални аналитичари назвали „обновом права прве брачне ноћи“. Наиме, страни инвеститори и локални олигарси све чешће од радника који конкуришу за посао траже, условно речено, „право прве брачне ноћи“. Према прибалтичким порталима појава се раширила када су неки младићи заједно са својим (лепим) девојкама одлазили на разговор за посао. Послодавци су и тим приликама уцењивали – посао у замену за секс са девојком, што је у медијима названо „повратак права прве брачне ноћи“, а забележена је и појава да је спавање послодавца се девојком или женом радника све чешће услов његов останка на послу. Они, нажалост, нису једини. Медији су забележили и да новодошли амерички војници намећу своје право на прву брачну ноћ. Ипак, пођимо редом.
Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *