Реформа испод жита

Правосуђе и Устав

Министарство правде Србије покушава да уставне измене које се тичу правосуђа спроведе тако да не окрњи супремацију извршне власти и њен политички утицај на правосуђе

У сенци „ненадано“ искрслог проблема спровођења Бриселског споразума, односно отворене опструкције Приштине, као и недоумица поводом измена Устава везаних управо за Косово и Метохију, нашао се нацрт измена Устава Србије везаних за правосуђе.

ЕУ И ПРОМЕНА УСТАВА Садашњи Устaв нeмa eврoинтeгрaтивну клaузулу, бeз чeгa Србиja не може дa пoстaнe члaницa EУ, па је и предлог уставних измена проистекао из преговора о прикључењу Европској унији и Акционог плана за Поглавље 23 како би се, између осталог, отклонио политички утицај на правосуђе.

Све је требало да буде окончано до краја 2017. године, a глaвнa зaмeркa стручне јавности oднoси сe нa нaчин избoрa судиja и члaнoвa Висoкoг сaвeтa судствa и Држaвнoг вeћa тужилaцa, и прописа који то прате.

Да ли баш због сенке косовског проблема и његовог неизвесног исхода, тек, Министарство правде Србије исказало је извесну дозу охолости и ароганције у изради нацрта за измену Устава, од нетранспарентносги рада на њему, преко симулације јавне расправе, па до игнорисања озбиљних примедби низа стручних и научних организација, струковних удружења и других асоцијација.
Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *