Проф. др Милан Благојевић – Удружени злочиначки подухват, али против Срба!

У пракси Трибунала у Хагу, супротно његовом Статуту и правној науци, створена је противправна конструкција удруженог злочиначког подухвата. Наиме, у Статуту трибунала, који је основа за његов рад, није прописан појам удруженог злочиначког подухвата, нити је тужиоцима и судијама дато право да тако нешто могу конструисати у својим оптужницама, односно пресудама

Nајновије књиге проф. др Милана Благојевића, „Правосудна неистина“ и „Хрестоматија технологије охаеризма (Хроника једне националне и уставне патологије)“, изазвале су пажњу стручне, али и шире јавности Републике Српске. Професор уставног, кривичног права на Бањалучком универзитету, бивши сенатор РС, бави се темама стручне анализе функционисања правног система у Европи и код нас, како у РС, тако и у Србији, и говори о низу злоупотреба тзв. законодавства Хашког трибунала, који је усмерен на рушење слободе и самосталности државе РС, али и покушаја стварања услова за много опасније подухвате Хага против постојања Републике Српске.
„Правосудна неистина“ бави се двема битним темама, прва се односи на тзв. удружени злочиначки подухват, а друга на инкриминацију злочина против човечности – објашњава на почетку разговора за „Печат“ др Благојевић.
„Када је реч о првој теми, у књизи је објашњен начин на који је у пракси Трибунала у Хагу, супротно његовом Статуту и правној науци, створена противправна конструкција удруженог злочиначког подухвата. Наиме, у Статуту трибунала, који је основа за његов рад, није прописан појам удруженог злочиначког подухвата, нити је тужиоцима и судијама дато право да тако нешто могу конструисати у својим оптужницама, односно пресудама. Колико је ова конструкција противправна сведочи и то што је не познаје ни сада важећи Римски статут сталног Међународног кривичног суда. Међутим, најприје су тужиоци Трибунала у Хагу у својим првим оптужницама сковали ову конструкцију, а затим су је судећа већа Трибунала прихватила у својим пресудама. Казано једноставним језиком, њена суштина своди се на следеће: најпре се у оптужници постави теза да српски народ и његово руководство нису имали за циљ стварање Републике Српске како би одбранили своју државотворну и биолошку егзистенцију, већ је циљ био да се наводно протера муслиманско и хрватско становништво. Затим се убиство које је извршио припадник српског народа над муслиманским или хрватским цивилом, а таквих појединаца увек има у сваком народу нарочито у зла времена, оптуже др Караџић, генерал Младић и друге државне и политичке вође, иако ни један од њих не зна ни да се догодио такав случај, као ни ко је учинилац а ко жртва. Е, ту су се тужиоци и судије Трибунала досетили да кажу како је тачно да то они нису учинили нити знали, али због тезе да циљ није био стварање Републике Српске, већ наводно протеривање муслиманског и хрватског становништва, онда је рецимо за др Караџића било природно и предвидиво да ће у том наводном протеривању бити и то убиство, па је он због тога одговоран. Ово су тако монструозне конструкције, пред којима сваком човеку стаје памет. Сада већ бројни пресуђени случајеви показују како је удружени злочиначки подухват конструисан и примењиван једино против српског политичког и војног руководства којем је суђено у Хагу, а случај покојног хрватског генерала Слободана Праљка је изузетак, који потврђује наведено правило.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *