Повратак у веселе осамдесете

СПОРТ, ФУДБАЛ, ПОЛИТИКА И ХЛАДНИ РАТ

Западне силе предвођене Великом Британијом чине све што је у њиховој моћи да што више унизе највећу фудбалску светковину која ове недеље почиње у Русији. Русија је центар зла и треба да буде понижена на сваком кораку, укључујући и догађај који по својој дефиницији никако не би требало да има везе с политиком

Године 1980. Хладни рат улазио је у своју завршну фазу. Годину дана раније, Совјетски Савез започео је интервенцију у Авганистану, што многи сматрају почетком краја ове суперсиле. Рат у Авганистану, за који се касније сазнало да је много више плод америчког сплеткарења, него израз совјетског империјализма (Збигњев Бжежински), био је формални повод за групу држава предвођених Сједињеним Државама да поведу кампању за бојкот Олимпијских игара у Москви 1980. Авганистан је био повод, а стварни циљ је био унижавање хладноратовског ривала и ускраћивање прилике озлоглашеном непријатељу да се прикаже у иоле позитивнијем светлу. Бојкот је имао известан успех – 66 позваних земаља није учествовало на играма, док је 16 држава спровело делимични бојкот (неучествовање у церемонији отварања и слично). Четири године касније, Источни блок је узвратио ударац и бојкотовао Олимпијаду у Атланти. У САД се тада нису појавили такмичари из 18 земаља.

Мало ко је по паду Берлинског зида могао очекивати да ће се оваква ситуација поновити и понављати, али већ годинама смо сведоци истрајне кампање која се на међународном нивоу спроводи против Русије и њених спортиста – од покушаја дискредитовања Зимских олимпијских игара у Сочију 2014. због наводне хомофобије, до забрањивања учешћа руских спортиста на наредним олимпијадама и међународним такмичењима због врло сумњивих оптужби за систематски допинг. Како су се односи Русије и Запада само заоштравали, тако је и ова игра постајала све грубља. Највећи трн у оку западним елитама представљало је, наравно, предстојеће Светско првенство у фудбалу, спортски догађај који је по свом значају равноправан с Олимпијадом, а можда је чак и важнији.
Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *