Повратак Кардељевог унука

Игор Шолтес

Какве је услове Устав СФРЈ из 1974. поставио за наставак српског пута ка Европској унији

Зa „Печат“ из Љубљане Светлана Васовић Мекина

Није тајна да се бројне, а међу њима највеће државе ЕУ противе проширењу (не само због тзв. „замора Уније“), а после прошлонедељне расправе у Европском парламену (ЕП) о дугорочном буџету Уније до краја 2027. године, постало је јасно да Унија уопште не планира „ширење на Балкан“ ни у блиској али ни у даљој будућности, с обзиром на то да се у договореном буџету не спомиње ни „п“ од проширења. Упркос томе, неки београдски медији и даље потпирују наду да нам је улазак у ЕУ надохват руке, само да Србија призна Косово.

ЈАНШИНО ОТКРИЋЕ Да признање Косова, међутим, није једини а ни последњи „услов свих услова“, случајно је открио прошлог петка, у жару предизборних чарки, првак словеначке деснице и победник избора одржаних у недељу Јанез Јанша. Нападнут од стране ривала са левог спектра политичког пола јер 1991. године, када је водио ресор министарства одбране Словеније, није решио спор са Хрватском око границе на копну и мору, он је „из прве руке“ (како је истакао) открио да ће то питање бити решено чим „Хрватска реши гранично питање са Србијом и БиХ и то тако што ће им поставити своје услове“. Укратко, ако Београд не поклекне пред свим условима Загреба, добро упућени Јанша тврди да Хрватска Србију „неће пустити у Европску унију“.

Немачка канцеларка Ангела Меркел, која припада истој политичкој групацији у ЕУ као и Јанша, лично је пре месец дана заоштрила услове за улазак Србије и других кандидата са Балкана у Унију ставом да нико више не сме у ЕУ уколико не реши спорења са суседима, првенствено у вези са питањем око границе. Тако је подржала истоветне претње Европске комисије (ЕК), а тиме је ЕУ, признаје Јанша, „дала Хрватској у руке веома моћно оружје за ‘преговоре’ са комшијама“.
Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *