Политички дриблинг у име фудбалског племена

Светско првенство у фудбалу

Није тајна да се иза фудбалских кулиса води паралелна политичка игра, пандан оној јавној и познатој. Несрећа је што се мали, попут нас, и на тај начин сусрећу са анимозитетима и трпе шиканирање

Пише Слободан Иконић

Ништа у толикој мери, попут фудбала, сваке четири године не окупира свет и преплави га навијачком егзалтацијом у којој се до „коске“ испоље сва очекивања и фрустрације малог човека из великог фудбалског племена. У његово име покреће се огромна машинерија у чијој основи су велики новац и политика, па тек онда спорт и фамозни фер-плеј.

У ствари свe je пoлитикa, па ни фудбал одавно није само игра. Уз хистерични масовни спектакл и бизнис, за земље чији конфликти сежу и вековима у назад, фудбал је ратиште на коме се показују и скривене геополитичке амбиције. Често бизарне и доведене до апсурда, али са ништа мањим амбицијама и претензијама.

Како иначе сагледати случај мексичког фудбалера Рафаела Маркеза, ветерана светских шампионата (ово му је пети) који се нашао на црној листи америчког министарства привреде због сумњи у повезаност са нарко-катрелима. Америчким држављанима, фирмама и банкама забрањен је било какав пословни однос са њим, па се и ФИФА побринула да на минимум сведе могућности да времешни мексички дефанзивац дође у контакт са забрањеним особљем или брендовима.
Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *