Почетна / Интервју / ПЕНГ ЈУЧАО – ГОВОРИ СРПСКИ ДА ТЕ КИНА РАЗУМЕ

ПЕНГ ЈУЧАО – ГОВОРИ СРПСКИ ДА ТЕ КИНА РАЗУМЕ

Срби и Кинези придају велику важност пријатељству и оданости пријатеља. Оба народа увек имају снажну виталност и кохезију. Истовремено су отворени према новим могућностима. Издржљиви смо, и један и други. Толерантни смо према разликама, каже наш саговорник – професор са Пекиншког универзитета за стране студије

Пријатни кафе унутар кампуса Пекиншког универзитета за стране студије краси један заувек паркиран „Харли-Дејвидсон“. Уоколо је неки пристојан млад свет, урбан, али не превише бучан. У дискретном жамору европских, азијских, афричких и америчких лица, студенти седе са понеким гостујућим професором. Флашица кока-коле, попут светионика, одашиље мехуриће између еспреса и зеленог чаја. Кафа лате, претоварена млеком, само што није потонула. Свој пут ка луци тражи и омања флота колача.
Ту је једно шонконеријевски карирано одело, са жутом кошуљом, испод замишљене, такође шонконеријевске браде. Браду краси лула из које се шири опојан мирис ароматизованог дувана. Поглед старог лисца загњурен је дубоко у један лаптоп, у чију је епоху професор, на први поглед, залутао. Иза њега, потонулог у вир научног рада, седи млада студенткиња крхке грађе, сркуће чај и чека да јој уплате стипендију.
Преко пута мог стола – насмејано лице докторанда Пенга Јучаа.
Пенг има тридесет три године и родом је из Гуангџоа. Он је, што се мене тиче, у надмоћној предности над свим осталим гостима. Пенг говори српски језик.
Штавише, он наш језик предаје.
Говорим му о заборављеном Озрену Суботићу који је, поред осталих кинеских крајева, посетио Хонгконг и Кантон, Пенгов родни крај. Своје путописе објавио је у новинама и књижици „Из жутог царства“ (1921). Подсећамо се и његовог рођеног брата Дејана који је био генерал-потпуковник руске војске, његових битака на североистоку Кине. Озрен и Дејан били су синови песника Јована Суботића, председника Матице српске, учесника Мајске скупштине, адвоката и народног трибуна. Срби у Кини наша је стара тема…

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *