ПЕЧАТ НЕДЕЉЕ / Злочин у Јасеновцу не застарева

Седма међународна конференција о Јасеновцу окупила је у Бањалуци научнике, историчаре и богослове који су још једном подсетили светску јавност на размере злочина почињених у Јасеновцу те на балкански холокауст о коме се деценијама ћутало. Председник Републике Српске Милорад Додик, који је отворио Конференцију о Јасеновцу, рекао је да се страдање и убијање Срба у том усташком логору мора на међународном нивоу окарактерисати као геноцид.

„Осим утврђивања чињеница за систем логора Јасеновац, треба ући и у позадину, односно припрему једног таквог злочина који се није десио само те године када се дешавао, већ је био део организоване припреме хрватских националиста још од самога почетка формирања заједничке југословенске државе тог времена“, истакао је председник РС.

Он је навео да  треба предузети активности које би резултирале тиме да се страдања у НДХ прогласе геноцидом над српским народом. „Таква врста злочина не може застарети и сматрам да је на генерацији научника овог времена и политичара, али и будућих генерација, да истрају на захтеву да се страдање и убијање Срба у Јасеновцу окарактерише као геноцид. Није довољно да ми сами себи то говоримо“, поручио је Додик и оценио да је ова конференција од кључне важности за очување научне пажње према томе шта јесте Јасеновац.

Председник Међународне комисије за утврђивање истине о Јасеновцу Србољуб Живановић подсетио је да је Доња Градина највеће стратиште на којем су Хрвати, римокатолици и муслимани убили стотине хиљада Срба, Јевреја и Рома за време Другог светског рата. „То је велика трагедија нашег народа. И највећи град Срба налази се у Доњој Градини и у јасеновачким логорима смрти. Никада не треба заборавити да је Хрватска била и остала једина држава која је имала концентрационе логоре за убијање деце“, нагласио је Живановић. Изнео је и податак да су Хрвати и муслимани убили 110.000 деце према извору хрватске штампе из Другог светског рата.

Конференција је одржана у тренутку када се истина о логору Јасеновац заташкава, концентрациони логор именује као радни, а број жртава умањује.      

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *