Орбаново „Стоп Сорошу“

Мађарска је пооштрила прописе о мигрантима

За „Печат“ из Будимпеште Властимир Вујић

Мађарска је, како је месецима раније и најављивала, 20. јуна усвојила пакет закона који је колоквијално назван „Стоп Сорош“, по коме ће адвокати и активисти невладиних организација који буду помагали илегалним мигрантима провести годину дана иза решетака!

ПООШТРЕНИ КРИТЕРИЈУМИ Према новим законима, „свака финансијска подршка илегалној миграцији, стицање финансијске добити из ње, или предузимање таквих активности у распону осам километара од државне границе, казниће се затворском казном од 12 месеци“… Надзор границе, прикупљање, или дистрибуција информација, постављање, или организовање мреже помоћи – такође се подводи под пружање помоћи мигрантима.

Новим законским решењима знатно су пооштрени и критеријуми за давање азила, тако да азил од Мађарске не може да затражи нико ко је у ову земљу ушао из државе у којој му живот није угрожен.

Влада у Будимпешти је навела да је усвојени пакет закона у складу са Женевском конвенцијом, која подразумева заштиту свих који долазе из земаља у којима су им угрожени слобода или живот.
[restrict]

ИЗМЕНА МАЂАРСКОГ УСТАВА Пре усвајања пакета закона „Стоп Сорош“ (у парламенту изгласан са 160 гласова „за“ и 18 „против“), мађарски посланици су двотрећинском већином изгласали и Седму модификацију Основног закона (Устава), и то у десет тачака – који је поднео министар правде Ласло Трочањи. Међу усвојеним уставним одредбама налазиле су се и оне које су изразито симболичног карактера (опозиција их је назвала тренирањем строгоће компатибилно бриселском), као и она по којој не сме да се „угрози састав мађарског становништва“ (има за циљ да неуставним прогласи квоте за пријем миграната које Мађарској налаже Европска унија!).

И одредба – Право на окупљање грађана и слободно изражавање мишљења (из члана 6 важећег мађарског Устава), допуњена формулацијом да – Зборови такве врсте не смеју да повређују право приватности других људи – такође је наишла на критичку лупу јавности. И домаће и међународне. Разлог? По мишљењу аналитичара – то је децидирана порука судовима у Мађарској да ће заштита приватности (превасходно политичара, због којих је ова уставна одредба и донета) убудуће имати предност над правом изражавања мишљења у јавном животу, односно – правом на слободно окупљање грађана… Супротстављањем ове две врсте (основних) слобода може се тумачити и владиним стварањем несигурности за независно правосуђе, уз истовремену поруку грађанима да кабинет премијера располаже и средствима која у одређеној ситуацији могу да ограниче слободу и збора и говора.

Измена Устава такође „забрањује бескућништво“, а отвара могућност формирања нових, такозваних Управних судова за случајеве који се тичу јавне управе, јер држава „мора да брани хришћанску културу Мађарске“ (за ту измену гласало је 159 посланика, док их је пет било против, а сазив укупно има 199 заступника), због чега многи и спекулишу да би управо и проблем миграната била правно-политичка област коју ће четврта Орбанова влада пребацити на овај нови – систем Управних судова.            

Бојкот европског мини-самита

Лидери Вишеградске четворке, заступници тврде линије према имиграцији, „прескочили“ су 24. јуна европски мини-самит о тој теми у организацији Европске комисије који су протумачили као израз подршке ЕК немачкој канцеларки Ангели Меркел. Премијери Мађарске, Словачке, Чешке и Пољске оспорили су легитимитет мини-самита и навели да ће бити присутни на редовном самиту ЕУ, 28. и 29. јуна у Бриселу.

„Савет ЕУ (највише тело у одлучивању) и његов председник Доналд Туск задужени су за организовање мини-самита с том темом, а не Европска комисија“, критиковао је мађарски премијер Виктор Орбан, поручивши канцеларки Меркел (која је под одсудним притиском својих баварских коалиционих партнера да издејствује тврђе прописе и знатно оштрију европску праксу о питању миграција) да унутрашњополитички проблеми у Немачкој не треба да воде ка општој, „паневропској журби“.

[/restrict]

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *