Орбаново „Стоп Сорошу“

Мађарска је пооштрила прописе о мигрантима

За „Печат“ из Будимпеште Властимир Вујић

Мађарска је, како је месецима раније и најављивала, 20. јуна усвојила пакет закона који је колоквијално назван „Стоп Сорош“, по коме ће адвокати и активисти невладиних организација који буду помагали илегалним мигрантима провести годину дана иза решетака!

ПООШТРЕНИ КРИТЕРИЈУМИ Према новим законима, „свака финансијска подршка илегалној миграцији, стицање финансијске добити из ње, или предузимање таквих активности у распону осам километара од државне границе, казниће се затворском казном од 12 месеци“… Надзор границе, прикупљање, или дистрибуција информација, постављање, или организовање мреже помоћи – такође се подводи под пружање помоћи мигрантима.

Новим законским решењима знатно су пооштрени и критеријуми за давање азила, тако да азил од Мађарске не може да затражи нико ко је у ову земљу ушао из државе у којој му живот није угрожен.

Влада у Будимпешти је навела да је усвојени пакет закона у складу са Женевском конвенцијом, која подразумева заштиту свих који долазе из земаља у којима су им угрожени слобода или живот.
Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *