ЊЕГОВА СВЕТОСТ ПАТРИЈАРХ ИРИНЕЈ: Српска црква никада није напустила Косово

Заједно с руским народом, на нама је да, уз Божију помоћ, сачувамо оно што смо заветно прихватили

Разговарао Др Валериј Алексејев

Печат“ је љубазношћу московске редакције часописа „К јединству“ добио сагласност да објави делове ексклузивног интервјуа који је Његова светост патријарх српски господин Иринеј дао у Москви приликом примања награде МФЈПН. Цео разговор са поглаваром СПЦ биће доступан читаоцима 3. броја листа „К јединству“ Међународног фонда јединства православних народа.

Ваша светости, Србија је део Европе и истовремено и део словенског света. Она представља својеврсну границу између Истока и Запада. Српски народ, несумњиво, жели да живи у миру са свим државама, но контакт с Русијом се од стране Запада не доживљава добронамерно. Какав је ваш став о том питању?

Већ је наш отац и пастир Свети Сава, пре 800 година, морао о томе да промишља и одлучује. Тада, за разлику од садашње ситуације, није било сумње да простори на коме живи српски народ припадају Европи. Данас се за те просторе измишљају и потенцирају друга имена, као да постоји жеља да се она изолују и представе као нешто друго у односу на Европу. Целом својом историјом српски народ не само да је доказао да је Европа него је у великој мери учествовао у њеном животу. Војно и политички био је штит Европе од освајача са Истока, учествовао је у два велика светска рата, дао небројене жртве у име слободе европских народа; у науци и култури дао је значајан допринос и велика имена којима сваки народ може да се поноси. 

Ми не можемо директно да утичемо на политичке, можда дневнополитичке, ставове појединих људи који заговарају мишљења која се не слажу са нашима и која не одговарају нити нашим интересима, нити реалном сагледавању историјских чињеница. На нама је да сведочимо, да указујемо на истину, али на нама је и да се боримо да се та истина чује и утврди. Јер, нажалост, не ради се само о теоријском надговоравању и дискусијама. Врше се озбиљни напори, притисци да се чињенице другачије интерпретирају и учине кораци који су директно против наших интереса, као што је отуђење дела територије наше државе, или, као што сте поменули у питању, да се искључи могућност сарадње два братска народа, руског и српског, који су вековима били упућени један на другог и када ничим, баш ничим, тај братски однос није био нарушен. Наравно, мислим пре свега на руски народ, али и на заједницу свих словенских народа којој и наш народ припада.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *