„Грађански рат“ у игри трилиона

Да ли Британија може да се евакуише из Европске Уније без тектонских потреса и хаотичног разлаза са Бриселом

За „Печат“ из Лондона  Дејан Лукић

Дејвид Дејвис, вођа британског тима у преговорима за раскид Британије са Европском унијом, запретио је, у четири ока, председници владе Терези Меј да ће да поднесе оставку на функцију преговарача са Бриселом и тиме, уједно, изазове кризу британске владе ако му колебљива Меј не означи крајњи рок до кога ће и он и Уједињено Краљевство имати нерава да се надигравају са увређеном дамом – ЕУ.

ЦИПЕЛА У ВРАТИМА Досадашњи дуги и мучни разговори са Бриселом спотицали су се колико до прошле седмице највише око питања транзиционог аранжмана за статус Северне Ирске -интегралног дела садашње Британске Уније -када једном падне завеса на везу Лондона са Европском унијом. Аранжман о овоме –̶ нека врста предуговора који је Дејвис већ испреговарао са Бриселом постигнут је после дугог натезања и тек када је Лондон прихватио да после разлаза са Бриселом, Британија неће да подиже „Кинески зид“ према бившој браћи из Уједињеног Краљевства. Ово је посебно важно ако се не постигне обострано задовољавајући договор између Уједињеног Краљевства и Северне Ирске о Царинској Унији, а до тренутка када Британија коначно изађе из Европске уније.

Све је ово већ прелиминарно бачено на папир али у околностима и при расположењу који не обећавају пријатељски разлаз него је напротив на помолу нешто као „грађански рат“ на ову тему чак и у самој влади госпође Терезе Меј. Па је тако Филип Хамонд старатељ државних финансија и шеф  британског Трезора већ ставио ципелу у врата. Хамонд управља државним финансијама; номинално је други човек по важности у британској влади, а за ову прилику још и чувар државног новца и најјача карта владе у компликованим преговорима Лондона са Бриселом. Такав Хамонд би требало да је адут госпође Терезе Меј у дуелу са бриселском бирократијом, али како се сага о раскиду са Унијом развија и компликује искрсава да је Хамонд човек оклевања и недоумице у овој афери, па је већ, ту и тамо, препознат, с правом или не, и као „задрти Еропејац“ – не дреши кесу и шкртари више него што би то пријало „укусу нације“ и евроскептичној влади Уједињеног Краљевства.

Уместо да буде десна рука председници владе у надметању са Бриселом Хамонд се по некима све више види као „реметилачки фактор“ у бракоразводној парници са Бриселом. Зато му ваљда лондонски „Дејли Мејл“ /8. јуна/ посвећује целе две странице и слика га као рампу на путу британског ослобађања од Европске уније. „На незадовољство и фрустрацију присталица тврдог брекзита у влади, Филип Хамонд се, изгледа, враћа некадашњој носталгији европеизма и сврстава се у влади међу оне који гаје резерве према напуштању Европске уније“, написаће Дејли Мејл. Још више, Хамонду се приписује да намерно шкртари са толико неопходним новцем који његове колеге у Влади оправдано траже како би земља могла да се припреми и подмири трошкове разлаза са Европском унијом.
Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *