Година која је трајала четврт века

Нигде чувена шездесет осма није оставила тако дубок (и крвав) траг као у Немачкој: два (посве различита) пола и симбола студентске побуне, Руди Дучке, с идејом о (радикалној) промени друштва „маршом кроз институције“ и Андреас Бадер, чија се „градска герила“ (фамозна Фракција црвене армије, РАФ) определила, у име очекиване (а изостале) револуције, за немилосрдни рат с државом (у којем је пало много глава на обе стране), бомбе, отмице и атентате, ударајући више од две деценије у „само срце капитализма“

Ни пола века од чувене шездесет осме, коју неки пишу и означавају великим словом, нема (ни ) у Немачкој консензуса око њеног учинка, њених плусева, контроверзи и последица. Око (бар) једног, међутим, нема спора: ништа у овој земљи, у њеном друштвеном и политичком бићу, није више било као пре.
То, истина, није немачка особеност. И у другим земљама које је захватио (готово) планетарни талас побуњене младости и дотад непознате, експлозивне енергије, ова година, препуна историјских узбуђења (Вијетнамски рат, присилно гашење „прашког пролећа“ тенковима Варшавског пакта), имала је готово превратничку снагу.
Прва жртва Оно што ситуацију у Немачкој чини особеном, јесте чињеница да је њена шездесет осма почела раније, ако не већ концем педесетих, оно (сигурно) годину дана пре, 67, убиством студента Бена Онезорга и трајала је, за разлику од других земаља, укључујући и нашу, где је све (релативо брзо), прохујало са (силовитим) вихором, драматично и трагично, још четврт века!

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *