Географија дипломатије

Да ли ће подршка РПЦ ојачати позицију СПЦ у односу на ставове политичара који су одлучили да политику еманципују од Цркве

Недуго након што се СПЦ на Светом архијерејском сабору јасно одредила о питању будућности Косова и Метохије, њена делегација је, на позив патријарха московског и све Русије Кирила, отпутовала у Москву како би патријарх српски Иринеј примио престижну награду Међународног фонда јединства православних народа. Грандиозан сусрет. И вишезначан, с обзиром на тренутак и на ставове које су у јавном обраћању изнела оба патријарха, а која се тичу болних рана – Косова с једне, и РПЦ у Украјини с друге стране.

СПЦ ПОДРЖАВА ЈЕДИНСТВО РПЦ Награда „За допринос јачању јединства православних народа“, коју поменути фонд додељује 18 година, по други пут је припала српском патријарху. Први пут, 2002, награду је из руку блаженопочившег патријарха московског и све Русије Алексија II добио покојни патријарх Павле.

У Храму Христа Спаситеља у Москви патријарх Иринеј је примио награду на коју, како је рекао, не гледа као да је само његова већ као знак пажње и љубави према читавом српском народу и Српској православној цркви.

„Ову премију не доживљавам као награду намењену мени лично него у њој видим моме срцу драги знак љубави и пажње за цео српски народ. Од свега срца благодарим Повереничком савету и председнику овога фонда што су мене сматрали достојним ове награде. То је знак подршке нашем народу и нашој цркви, која трпи страшна угњетавања на Косову и Метохији и која је принуђена да брани своја вековна права у земљама бивше Југославије зато што вековима сведочи свету свето православље и остаје непоколебива у вери отаца. Када се налазим у Храму Светога Саве у нашој престоници и гледам куполу украшену мозаиком руских уметника, благодарим Богу што ме је удостојио да сопственим очима видим како се развијају наши блиски братски односи. Могу рећи речима Светог јеванђелиста: ’Ова је, дакле, радост моја испуњена’ (Јн. 3, 30).“

Патријарх је посебну пажњу посветио питању Украјинске православне цркве, тамо где је, како је подсетио, Свети кнез Владимир крстио народ Свете Русије и која се данас скрнави богохулством расколника, насиљем и крвопролићем.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *