ДАН ЈАСНОВИДАЦА

Пише Љиљана Богдановић, главни и одговорни уредник

На територији Косова у овом тренутку се догађа једна од највећих пљачки у 20. веку. Ову реченицу изговорио је Емир Кустурица, а чињеница да ју је изговорио баш непосредно уочи овогодишњег Видовдана можда сведочи да се поводом Косова много тога догађа према посебном реду и правилима која спонтано именујемо – вишим стварносним поретком. Та посебност сведочи како се у данима који претходе празнику, као и на Видовдан – што догађајима, што речима – испостављају јасни увиди у често замршен и неспознатљив поредак у стварности. Народ је од памтивека то знао и једноставно тумачио: Вид, Бог над боговима, свевидеће је божанство, па је Видовдан и празник који „отвара очи“.

Проницљиво и одважно, на ползу Видовдану, говорио је Кустурица. Питајући „како једна кућа може да пристане да буде опљачкана, ако већ може да се брани“, редитељ је (портал Б92) рекао: „Србија мора да се бори за део косовског богатства и територије. Не знам да ли може да се реши онако како смо замислили, али плаши ме да велико попуштање може да доведе у питање и народ и његову власт јер свако попуштање води ка томе да Запад оног који обави неки посао замени неким новим.“
Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Један коментар

  1. Avatar
    Vladimir Bulajic

    Svakom svoje breme. Nebih voleo da sam u koži današnjih političara a kamoli vlasti. Potpuno priznanje za sav doprinos vraćanja sistemu pravih vrednosti. Proces kao i svaki drugi, bolan ali neophodan. Poput Miloša Obrenovića današnji nam predsednik mora balansirati sa nametnutim mu kolegama iz oblasti lako ćemo jer njih i njihove stavove podržava čitav Demokratski blok, tj. Zapadna hegemonija.KiM rešenje se niti može niti hoće dati rešiti na bilo kakav način hteli mi to ili ne. Uvek zanimljiva tabu tema za razgovor, nama dokonima, rađe priupitajmo građane KiM šta o njoj misle? Hvala i samo iskreno; kontra teza svim totalitarizmima.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *