БЕЛЕ НОЋИ РУСКОГ ДАВОСА

У интергалактичком свету Путинове дигиталне Русије

Ненад Поповић и Емануел Макрон

Министар Ненад Поповић, као представник Владе Србије, присуствовао је Међународном економском форуму у Санкт Петербургу. Овај догађај јасно је показао нове планетарне геополитичке и економске односе, као што је и потврдио да свет Русију види као важну силу за очување глобалне финансијске и монетарне стабилности

Било је готово немогуће резервисати хотел у Санкт Петербургу или авио-летове током трајања Међународног економског форума, а како се време одржавања такозваног „Руског Давоса“ поклопило са почетком „белих ноћи“ у Петербургу и сунце је залазило тек нешто пре 22 сата, као да је та природна појава потпуно осветлила нове геополитичке и економске односе. Вероватно да је и амерички амбасадор у Москви Џон Ханстман уочио овај не само метеоролошки већ и глобални феномен, па је одбио да учествује у панел-дискусији о руско-америчким односима, страхујући од прекомерне пажње медија.

Ненад Поповић и Дмитриј Патрусев, министар пољопривреде РФ, Санкт Петербург

Ако се Хантсман препао од превише светла које обасјава нову реалност, амерички бизнисмени нису превише марили за такву врсту опреза и осветљења, па је њихова делегација, уз пословне људе из Јапана и Француске, била најбројнија.
Многи странци и представници држава и привреда из целе Европе, Јапана и САД, многобројни разговори на енглеском, француском, италијанском, немачком језику, показали су апсурдност санкција које је Запад увео Русији. Беле ноћи Петербурга разоткриле су да санкције одражавају само став дела бриселске и америчке администрације, а никако став великог бизниса или грађана западних земаља према Русији.

Интервју за ТВ Русија, Санкт Петербург

То је доказало и присуство моћне шефице ММФ-а Кристин Лагард, која је својим учешћем на Форуму показала да свет види Русију као важну силу за очување глобалне финансијске и монетарне стабилности. Таква истина истакнута је на централном догађају Форума, пленарном заседању на којем је Лагардова заузела место поред председника Русије Владимира Путина, председника Француске Емануела Макрона и премијера Јапана Шинзо Абеа.
Долазак око 40 руководилаца највећих светских инвестиционих фондова из 20 земаља света, са укупном активом од преко 13,5 билиона долара на Форум потврдило је да је гесло „Стварање економије поверења“ погодило право у центар. Ако су геополитичке игре оптерећене стереотипима, крупни капитал није, па је и француска делегација, предвођена потенцијалним новим шефом ЕУ Емануелом Макроном, била међу бројнијим.
Званични Београд, наравно, одавно не подлеже црно-белом погледу на свет, што је потврдило присуство министра за технолошки развој и иновације Ненада Поповића, као представника Владе Србије. Говорећи на Форуму, истакао је да Србија има велике могућности за извоз ИТ услуга, као и да одличне политичке односе Србије и Русије треба искористити за додатни развој економских.

Ненад Поповић и Андреј Воробјов, губернатор Московске области, Санкт Петербург

На панелу „Нови механизми инвестиционе политике: Локомотива раста“, који је организовала руска владајућа партија Јединствена Русија, Поповић је министрима у новој руској влади говорио о развоју економије будућности, са посебним освртом на мала и средња предузећа која се баве ИТ бизнисом, програмирањем и иновацијама. „Локомотива раста је дигитална економија“, објаснио је Поповић.
Такође, истакао је да је његова визија – од када је преузео ресор у Влади Србије – да се највећи раст у будућности оствари управо у ИТ индустрији, те је подсетио да је Србија прошле године извезла више ИТ услуга него воћа и поврћа!
„Сигуран сам да ће у следећих пет до седам година највећи извоз Србије у Русију бити извоз наших ИТ услуга“, изјавио је Поповић, указавши да у периоду санкција Русији Србија постаје мост између РФ и Европе, те да због те чињенице, и изванредног српског инжењерског кадра, постоји потенцијал да она апсорбује снагу руске индустрије, како би савремене дигитализоване производе пласирала у Европу.
Руски министри сагласили су се с том оценом, знајући да је став председника Александра Вучића и Ненада Поповића био такав и када су све европске земље, осим Србије, подлегле притисцима дела вашингтонских и бриселских бирократа да се Русији уведу санкције. Власти у Србији не само да су одолеле таквим условљавањима већ су Вучић и Путин учврстили личне односе, трасирајућу пут убрзавању наше политичке, али и економске сарадње. Отуда не чуди да се на маргинама скупа Поповић сусрео и са Емануелом Макроном и низом утицајних политичких лидера и шефова мултинационалних корпорација који ослушкују ове промене. Тај ехо гласи: Русија је постала неизбежан фактор одржавања и раста глобалне економије. Српски министар се на Форуму састао са министром привреде и трговине у новој влади РФ Денисом Мантуровим, министром финансија владе Русије Антоном Силуановим, министром економског развоја Русије Максимом Орешкином, замеником председника Савета Федерације и секретаром генералног савета Јединствене Русије Андрејем Турчаком, Чжуом Лицуном, председником Кинеске асоцијације привредника, председником Управног одбора „Bombardier Transportation“ Мајклом Форером, чланом вишег савета јединствене Русије Александаром Шохино, и губернатором московске области Андрејем Воробјевим.

Ненад Поповић и Сергеј Бриљов, панел Нови механизми инвестиционе политике – локомитива раста, Санкт Петербург

У разговору са новим министром пољопривреде Русије Дмитријем Патрушевим, Поповић је навео да су потенцијали за сарадњу у области пољопривреде огромни, нарочито са српске стране која може без царина да извози у Русију „практично све што произведе“.
Ненад Поповић је указао руском колеги на примену ИТ технологија у пољопривреди у Србији, као и на примену иновација у овој области и истакао да је Србија у том погледу на високом нивоу захваљујући научним центрима и инжењерима. Овом приликом Патрушев је прихватио Поповићев позив да на јесен посети Србију.
Било је корисно боравити у Петербургу, јер из царства предрасуда које пласирају мејнстрим западни медији оптерећени русофобијом, ви улазите у стварни, интергалактички свет Путинове Русије, која уместо политике изолационизма, привлачи доскора скептичне светске лидере и пословне људе у своју модерну и дигитализовану орбиту.
Форум, конципиран као сајам са штандовима највећих руских и светских компанија, изгледа као најмодернији сајмови у светским мегалополисима, са иновативним начинима презентације бизниса. Од робота, до виртуалне реалности.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *