ЗА АНУ ЗНАМО, О СЛОБОДАНУ СЕ ЋУТИ

Има ли међу Србима филмског, књижевног, драмског уметника који би у свом делу овековечио судбину 11-годишњег дечака кога је, на Светог Владимира Српског, зверски убила Ељфета Весељи?

Срби! Нисмо криви! НАТО је злочинац! Браћо и сестре, ми Срби смо жртве! Ко вам другачије каже – лаже! НАТО нас је радиоактивним ђубретом затровао. Хиљаде грађана, младих девојака и момака, деце, жена, старих у Србији умире од рака. Нико не одговара.

У ИМЕ СВЕТЛЕ БУДУЋНОСТИ У прошлу среду седох у ресторан у центру Београда да сачекам пријатеља. Док чеках, наручих пиво. Прође време, нема пријатеља, позвах конобара. Младо девојче даде рачун, платих и упитах колико има сати. Она се узврте, погледа лево-десно, завири у предњи џеп панталона, кришом мало извуче мобилни телефон, рече колико је сати и додаде: Знате нама је забрањено да користимо мобилни на радном месту!? Оћутах и кренух кроз празну Скадарску улицу према Бајлонијевој пијаци, кад негде код кафане „Два јелена“ чух следећи разговор: Јел’ ти радиш осам сати? Не, ја радим 14 сати! Окренух главу и видех девојку од непуних двадесет година са фасциклом у руци која схвати да сам чуо шта је рекла и узнемири се. Направих се да нисам ништа чуо. И би ме стид! Стидео сам се због себе, због других, због „напредног“ друштва које створисмо за нашу децу. Због деце наша власт све ради. На све пристаје само да нашој деци обезбеди сигурну будућност. Каква може бити будућност ако се у садашњости ради 14 сати и кришом завирује у телефон? Дозволили смо да нам у име светле будућности – Боже од како сам се родио слушам о светлој будућности – од живе и добре наше деце праве робове. У земљи и иностранству. Нема разлике. Роб је увек и свуда само роб. Могу да измишљају приче о појединцима који су у далеком свету успели – читај народну причу О роди и жабама – да их показују као успешне мамац макете – ваљда се још неко сећа Селенита и плеханих ракета за лет у космос – али истина се не да сакрити: Лаж царује! Празнословље влада!

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *