Сумрак западног партнерства

Последице (једностраног) америчког повлачења из нуклеарног споразума са Ираном: Све учесталија упозорења да је ово тренутак за „осамостаљивање“ Европе, она не би смела да следи политику коју сматра опасном и експлозивном

Постоји ли уопште (више) Запад који је почивао на пријатељству и партнерству држава што су (прилично похабана и магловита фраза) „делиле исте вредности и принципе“ и функционисале као уигран оркестар под диригентом који је бринуо о хармонији, сам је не реметећи?
Уздржани (још увек, по инерцији) европски лидери, загледани у све драматичнији хаос на међународној сцени, избегавају да о томе говоре у перфекту. А и кад то (у)чине, раде то индиректно, у нијансама и наговештајима, очигледно уверени да ће смутно (и опасно) време једном, напокон, минути и ово данас постати – јуче.
И док једни мисле да је ово данас прави тренутак за осамостаљивање Европљана и снажно пружање отпора Вашингтону, други пак мање „револуционарни“ кажу да се треба припремати за Америку „после Трампа“ и, колико год је то могуће, не „провоцирати“ деценијског заштитника Голијата.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *