Перспектива привеска

Какве поуке, нажалост, нећемо извући после прошлонедељног самита у Софији

Ох, како ли су се, само, разочарали сви који су очекивали да ће прошлонедељни самит Европске уније и Западног Балкана у Софији убрзати наш европски пут. Или да ће, макар, успети да произведе неку врсту веселе пропагандне поруке којом ће и у наредних петнаестак година наставити да нас замајавају као што нам то чине у последњих петнаест година, од самита у Солуну 2003. на коме је измишљена формула о европској перспективи која не значи ништа, али већ деценију и по функционише перфектно. Уместо тога, како парадигматично оцењује портал „Политико“, француски председник Емануел Макрон „полио је хладном водом наде Балкана за чланство у ЕУ“ и тиме беспрекорно – наше запажање – одиграо улогу – каже „Политико“ – „партибрејкера“ на, иначе бомбастично најављиваном но како уопште пропаганда може да буде другачија, скупу балканских и ЕУ лидера у Бугарској који је, опет „Политико“, „требало да ојача везе између региона и ЕУ“.

ЕВРОПСКА САДАШЊОСТ Макронова хладна вода која би морала да има отрежњујући ефекат, али неће га имати, додуше, не значи и да нам поново, као и пре 15 година, није обећана перспектива. Али у садашњем, новом читању, дакле после силног понављања и пропратне излизаности од употребе, она не представља само додатну потврду замора од проширења због кога нам и не нуде чланство него само перспективу већ и, приде, уверљив доказ о постојању замора чак и од измишљања нових рекламних слогана. Што додатно показује да се читав процес налази у, заиста, јадном стању.

У завршној Декларацији са скупа, елем, подсећа се на самит у Солуну из 2003. године, при чему „ЕУ поново потврђује недвосмислену подршку европској перспективи Западног Балкана“. Ова фраза је, коментарише „Политико“, упорно га цитирамо зато што је реч о порталу који је званичном Бриселу наглашено наклоњен и отуда се не може осумњичити за евроскептичност и непожељну врсту пристрасности, „намерно нејасна. Текст из Солуна навео је да је ’будућност Балкана унутар Европске уније’ – али тако јасна изјава више нема општу подршку међу чланицама ЕУ … јер је противљење проширењу ЕУ значајно порасло у протеклих 15 година“.
Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *