Одржан нови састанак Си Ђинпинга са Ким Џонг Уном

У кинеском летовалишту Даљену, на североистоку земље, 7. и 8. маја одржан је састанак кинеског председника Си Ђинпинга са севернокорејским колегом Ким Џонг Уном.
Дневни лист “Чајна дејли”преноси да су двојица вођа свеобухватно и детаљно разменила мишљења о односима Кине и Северне Кореје, као и о главним питањима од интереса за обе земље.
Иако детаљи разговора нису саопштени, извесно је да Ким Џонг Ун обавља последње консултације са кључним савезником уочи почетка разговора са америчким председником Доналдом Трампом који је најављен за крај маја или почетак јуна.
Подсетимо, Ким Џонг Ун је у прву званичну посету некој страној земљи отпутовао 26. марта ове године, посетивши Пекинг, где је такође разговарао са Си Ђинпингом. Одмах потом, током ускршњих празника, посетио га је Мајк Помпео, тадашњи шеф ЦИА, а садашњи државни секретар САД. Потом је уследио историјски сусрет Ким Џонг Уна са председником Јужне Кореје Мун Џае Ином на демаркационој линији раздвајања две земље, када је најављено да ће северна Кореја обуставити нуклеарне и ракетне пробе и затворити највећи полигон з ањих. Обе стране најавиле су могућмност формалног окончања Корејског рата (1950 – 1953) до крај ове године.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *