О магарцу и шаргарепи

Нацртом Вишегодишњег финансијског оквира Европске уније Европска комисија поручила је Србији да у Унију сигурно неће ући ни до 2027. године

Можда је и добро што овдашњи еврофили углавном не прате помно и са разумевањем оно што се догађа у Бриселу, јер да прате помно и са макар делимичним разумевањем, изложили би се ризику да се грдно разочарају уместо да буду, као што и јесу, и даље удобно уљуљкани у веру у ЕУ пропаганду и наду да ћемо почети да живимо као Немци или Луксембуржани када једног дана напокон уђемо у Европску унију. Али не води се с таквом вером и надом државна политика, него би ваљда морала да се води у складу с реалношћу; а о реалности нашег пута у Европску унију вероватно понајбоље, уз то и надасве уверљиво, говори документ који нас уопште и не спомиње, Нацрт вишегодишњег финансијског оквира Европске уније (Multiannual Financial Framework – МФФ), нацрт дакле буџета Европске уније за период од 2021. до 2027. године кога је ове среде представила Европска комисија, после дуге расправе а даља и још дубља расправа тек предстоји, и ко зна како ће се завршити и какве ће све последице изазвати.

ПРОГНОЗА ЕВРОПСКЕ БУДУЋНОСТИ Реч је, иначе, о очигледно важном документу којим се кроз бројке и слова, како ове среде без нарочитог претеривања иако с неоправданим ентузијазмом рече председник Европске комисије Жан-Клод Јункер, „уобличава наша будућност“, то јест седмогодишњи период између 2021. и 2027. године, након завршетка садашњег буџетског циклуса Европске уније који је започео 2014. а завршава се 2020.

Још када је пре пет-шест година писан и усвајан важећи МФФ, постало је јасно да Србија сигурно неће постати чланица Европске уније до 2020. године, а јасно је то било зато што овај, актуелни МФФ није предвидео средства за даља проширења Европске уније. Отуда се као прогноза европске будућности Србије може читати и предстојећи Вишегодишњи финансијски оквир ЕУ.

Па, каква је прогноза? Пре него што уђемо у све детаље, рецимо то овако: када је Жан–Клод Јункер недавно објавио свој план за Западни Балкан, у коме је 2025. наведена као година најранијег могућег пријема у Европску унију, протумачили смо то као гаранцију да пре те 2025. сигурно нећемо постати чланица ЕУ. Сада то морамо да коригујемо, наиме, чланица Европске уније сигурно нећемо постати до 2027. године. С тим што треба напоменути да никакве гаранције нема ни да ћемо чланица ЕУ постати после те 2027, уосталом, као што сличне гаранције није било ни за период после 2020. када нам је 2014. било обзнањено да нема ништа од пријема током садашњег буџетског оквира.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *