НИС у првом тромесечју 2018. године инвестирао 7,8 милијарди динара

НИС група је објавила консолидоване резултате пословања за први квартал 2018. године, припремљене у складу са међународним стандардима финансијског извештавања.

У првом тромесечју текуће године НИС група је наставила са реализацијом стратешких пројеката и у даљи развој инвестирала 7,8 милијарди динара, што је 68 одсто више у односу на исти период претходне године. Највише средстава уложено је у област истраживања и производње нафте и гаса, као и у наставак модернизације Рафинерије нафте у Панчеву где је у току изградња постројења за дубоку прераду са технологијом одложеног коксовања, инвестиција вредна више од 300 милиона евра. Нето добит НИС-а за прва три месеца 2018. године износи 3,7 милијарди динара, док је показатељ EBITDA (добит пре плаћања камата, пореза на добит и амортизације) 8,9 милијарди динара. У овом извештајном периоду је настављен раст обавеза НИС-а по основу пореза и других јавних прихода које у првом кварталу износе 43,2 милијарде динара, што је готово 8 милијарди више у односу на прво тромесечје прошле године.

Када је реч о оперативним показатељима, укупан обим производње нафте и гаса износио је 329 хиљада условних тона. Истовремено, НИС је наставио да унапређује резултате у области прераде сирове нафте и промета нафтних деривата. Укупан обим прераде нафте и полупроизвода износио је 786 хиљада тона, што је 3 одсто бољи резултат од прошлогодишњег. Обим промета нафтних деривата достигао је 765 хиљада тона, односно 7 одсто више од промета оствареног у првом кварталу прошле године. Оваквом резултату допринели су раст велепродаје у Србији, раст продаје у иноактивама и повећање обима извоза. У производним капацитетима НИС-а је у овом извештајном периоду произведено 43.613 MWh електричне енергије.

Поводом објављивања резултата пословања у првом кварталу 2018. године, генерални директор НИС-а Кирил Тјурдењев изјавио је да у складу са ће НИС у складу са Стратегијом развоја компаније до 2025. године у наредном периоду бити фокусиран на наставак реализације стратешких инвестиција које ће одредити даљи развој.

„Наш приоритет остаје увођење и имплементација иновативних решења и опреме који дају позитиван бизнис ефекат и доприносе заштити здравља људи и животне средине. Истовремено ћемо радити на унапређењу оперативне ефикасности a такође ћемо у овој години направити и значајне кораке ка дигитализацији пословања НИС-а на свим нивоима. Реализација ових циљева омогућиће нам да ефикасно одговоримо на комплексне изазове савременог тржишта.“         

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *