Макрон, нови краљ Eвропе

ЕВРОПСКА РЕНЕСАНСА ИЛИ ЕВРОПСКИ РАСПАД

После дугог одсуства Француска се под Макроном спектакуларно вратила на глобалну сцену. Амбиције младог лидера далеко надилазе скромне оквире данашње Француске. Коначна потврда за то није француско учешће у краткотрајној (и неуспешној) војној кампањи у Сирији већ Макронов сусрет са америчким председником Трампом. Макрон се сада кандидује за новог лидера глобализма, али шта га квалификује за ту улогу?

Посета председника Француске Емануела Макрона Сједињеним Државама оцењена је у Јелисејској палати као успех, без обзира на то што су изостали било какви конкретни договори: Трамп није прихватио никакве уступке Европској унији а наступ Макрона деловао је као наступ шарлатана. „За Макрона“, пише Јулија Амалија Хејер за немачки Шпигл, „упркос неким сликама које су се граничиле са бламажом, посета је била успех. Вратио се са путовања са још јачом позицијом на светској сцени.“

Макрон је већ описан као „дете са плаката европског либерализма“, и то дете које пати од Наполеоновог синдрома. Опоненти му замерају ауторитарни и монархистички стил владања. Ипак, он себе радије види као „спаситеља Европе“. „Сада га и неки Американци посматрају као спасиоца Запада и његових вредности“, пише Хејерова у правом хвалоспеву посвећеном Макрону. Пре само годину дана улогу лидера и неформалног „председника Запада“ – место које је остало упражњено одласком Барака Обаме – покушавала је да игра Ангела Меркел, али она није била прикладна за ту улогу, а Немачка, осим тога, и није прави Запад. „Меркелова је била историјска фигура“, примећује економиста Светске банке Ашока Моди, „али њено време је прошло“. Нова Меркелова „озбиљно ослабљена, веома ће се разликовати од претходне верзије“.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *