КО ЋЕ СЛАВИТИ ДАН ПОБЕДЕ?

ПРИМИРЈЕ ТРГОВИНСКОГ РАТА

Кина je обећала да ће повећати увоз из САД, али остаје нејасно шта ће добити заузврат и зашто је Ванг Ћишан одмах отпутовао у Москву

Кина и САД склопиле су у суботу примирје у петомесечном трговинском рату. Рововска размена царинских процената великог калибра окончана је тродневним преговорима у Вашингтону. Кинеску делегацију предводио је вицепремијер Љу Хе, специјални изасланик председника Си Ђинпинга. На челу америчке био је министар финансија Стив Мнучин.
Од распламсавања трговинског сукоба, двојица преговарача показала су да могу добро или макар ефикасно да функционишу. Љу и Мнучин су први разговарали телефоном након мартовске експлозије међусобних царинских контрамера. Потом су се састали у Пекингу, па у Вашингтону, где је трговински рат, чини се, заустављен.
Кина је обећала да ће повећати увоз из САД, како би спољнотрговински дефицит Вашингтона у билатералној размени био смањен. Пекинг је претходно био оптужен за злоупотребу права на интелектуалну својину, на основу члана 301 Закона о трговини из 1974. године. Уведене су повишене царинске стопе на многе кинеске производе. Пекингу су испоручени захтеви да не субвенционише производњу и да додатно отвори своја финансијска тржишта. Пекинг је узвратио нешто мање агресивно, али одлучно, уводећи низ царинских баријера за америчке производе.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *