КИНА ПРИЖЕЉКУЈЕ УЧЕШЋЕ У ОБНОВИ АМЕРИЧКЕ ИНФРАСТРУКТУРЕ

ПЕКИНШКА ПОНУДА ИЗ СЕНКЕ ТРГОВИНСКИХ ПРЕГОВОРА

Дводневни трговински преговори Кине и САД окончани су без конкретних резултата, али је дан раније, на другом скупу, Кина изразила жељу да учествује у Трамповом пројекту обнове америчке инфраструктуре вредном билион и по долара

Као у свим мечевима супертешке категорије, прва рунда трговинских преговора Кине и САД прошлог петка у Пекингу завршена је испитивачком разменом основних ставова, са врло мало кретања. Кинези су по завршетку састанка, у складу са својом традицијом, поручили да је важан наставак преговора и да у њих треба уложити још доста рада.

Током самих преговора није било изненађења, ни разбијених трговинских аркада, ако, као неку врсту удараца испод појаса, изузмемо сада већ пословично трамповање догађаја, управо свођење на баналну меру сваког важног дешавања или појаве на светској сцени.

Одмах по окончању састанка, наиме, Доналд Трамп је саопштио посредством твитера да су захтеви америчке делегације били фини само зато што он поштује председника Си Ђинпинга, из чега произлази да ставови не морају да буду увек углађени, те да је Кини сада веома тешко јер је постала разочарана због, како је Трамп написао, америчких трговинских победа.

Трамп често покушава да створи додатни маневарски простор за своју политику према Пекингу, истовремено хвалећи председника Си Ђинпинга и кудећи Кину. Он на тај начин јавности покушава да стави до знања да је његов приступ односима са Кином искључиво послован, прагматичан и да није личан.

Агенција „Синхуа“ навела је након завршетка преговора да су ставови две стране о неким питањима и даље врло подељени. „Синхуа“ је подвукла да су стране постигле одређени консензус и размениле ставове о проширењу америчког извоза у Кину, билатералним улагањима, заштити интелектуалне својине и увођењу царина.

Бела кућа своју позицију окарактерисала је као великодушну, с обзиром на то да Доналд Трамп изузетно поштује Си Ђинпинга, али стално позива да се пажња обрати на неравнотежу спољнотрговинског биланса. Став Вашингтона најбоље одсликава теза да ће спољнотрговинско питање Трамп решити овако или онако.

Кинеску делегацију на преговорима у Пекингу предводио је вицепремијер Љу Хе. Уз њега су били министар трговине Џунг Шан, гувернер Народне банке Кине Ји Ганг, министар финансија Љу Кун и заменик министра финансија Џу Гуангјао.

На челу америчке делегације био је министар финансија Стивен Мнучин који се, судећи према извештајима, на крају ипак није срео са кинеским вођама. Поред њега, амерички тим су чинили Роберт Лајтизер, трговински представник, министар трговине Вилбур Рос и Питер Наваро, Трампов економски саветник.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

ШТА ЈЕ „MADE IN CHINA 2025“?
Стратегијски план „Произведено у Кини 2025“ је стратегијски план који је пре три године представио премијер Ли Кећијанг. Инспирисан немачким планом „Индустрија 4.0“, овај план за циљ има свеобухватно унапређење и надградњу кинеске индустрије, а усредсређен је на високе технологије и повећање додате вредности производа.

ПРЕГОВОРИ СЕ НАСТАВЉАЈУ
Бела кућа је почетком ове недеље саопштила да ће трговински разговори са Кином бити настављени. Планирана је посета кинеског вицепремијера Љу Хеа. Љу Хе ће, како је саопштено, наставити разговоре са економским тимом председника Доналда Трампа.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *