УОЧИ РАЗЛИКУ

Прошле недеље циркус није гостовао само у Вашингтону, Лондону и Паризу. Било га је и у Хагу, али су га летеће ракете скрајнуле у други план

Срби! Нисмо криви! НАТО је злочинац! Браћо и сестре, ми Срби смо жртве! Ко вам другачије каже – лаже! НАТО чудовиште нас је радиоактивним ђубретом тровало. Хиљаде грађана Србије умире од рака. Нико не одговара.

ЗА НУЖДУ СЕ ЛАЖЕ Где год да се окренете, сустићи ће вас реченица: Овако никад није било, или Ово што се данас дешава, никада се пре није дешавало. Заблуда људска? У природи је човековој да не памти ружне ствари, сем ако су га лично погодиле. Свеопште муке брзо се забораве. Кад се нова мука над светом надвије, људима се учини да се то само данас догађа. Да раније сличног није било. А увек је нечег било.

[restrict]

Лаж, на пример, одувек постоји. Лагало се раније, лаже се данас. Сведоци смо данашњих лажи, а старих се мало ко сећа. Богу хвала те има забележених народних прича, које ће нас подсетити да је неподопштина увек било. Сачувано предање казује како је био неки Мујо који је увек лагао, али тако фино да кад би после два дана сам своју лаж чуо, он би помислио да је сама истина. Овим речима почиње народна прича За нужду се лаже. Ко жели да зна како се завршава нека је прочита до краја. Објављена је у књизи Одабране народне приповетке, Нолит, Београд 1956. стр 329–332. Сличност са данашњом међународно заједницом је очита.

Да Башар ел Асад никог није тровао хемијским прерађевинама сваком је јасно. Али начин на који су моћни људи објашњавали тровање и као „праведну“ казну бацање ракета за мене је био посебно занимљив. Саопштење за светску јавност је било идентично, али је наступ сваког од моћника био особен.

Доналд Трамп је вест о бомбардовању назвао савршено организованом акцијом америчке армије. Вест је саопштио у стилу главне звезде ријалити програма. Ништа чудно. Он је један од твораца таквих емисија. Понашао се као ТВ звезда. Било му је једино важно да убедљиво изговори наручен текст и изгледом остави утисак на гледаоце. Са ликовне стране био је одличан. Школован ликовњак.

Тереза Меј није могла да се поузда у сопствени изглед и зато се ослонила на чувену дипломатску енглеску школу. Одлучно је изговорила лаж, коју је у том тренутку требало изговорити. Касније, кад све прође, и она ће рећи, као бивши премијер Блер, да није било употребе хемијског оружја, али у датом тренутку, док је свесно лагала, то је било у интересу безбедности Енглеске и њених грађана. 

Макрон Неустрашиви је деловао као циркуски шарлатан јер се због домаћих проблема морао држати Америке и Енглеске.

 

ПРАВДА ИЛИ КРИВДА? На јавном наступу веома занимљива била је Урсула фон дер Лајен, министар одбране Немачке. Отменог изгледа пажљиво је прочитала написано саопштење, али није била убедљива. Сама није веровала у написан текст. Видело се да јој недостаје рутина, која се стиче само дугим боравком на високом државном положају, ако већ немате урођеног дара за причање лажи као истине.

Прошле недеље циркус није гостовао само у Вашингтону, Лондону, Паризу. Било га је и у Хагу, али су га летеће ракете мало скрајнуле. Било би неправедно да га не поменем јер се ради о Србину и држави Србији.

Жалбено веће Међународног резидуалног механизма за кривичне трибунале (ко уме да одгонетне назив – свака част) осудило је проф. др Војислава Шешеља на 10 година робије. Судско веће, чији су чланови били Ли Лутога, Флоранс Рите Ери, Бен Емерсон (раније бранио Рамуша Харадинаја) и Иво Нелсон Каирес Батиста Росо (ко Нушићев почасни конзул Никарагве) а председавао је Теодор Мерон, преиначило је ослобађајућу пресуду проф. др Војиславу Шешељу.

Део из образложења пресуде гласио је: „Ниједан разуман судија није могао да закључи да су цивили несрпске националности својевољно напустили Хртковце, имајући у виду који је утицај Шешељ имао на гомилу. Шешељ је значајно допринео прогону Хрвата из Хртковаца.“ Гледајући судију на ТВ екрану док је читао пресуду, видео сам особу која више није у стању да разлучи истину од лажи. Лаж или истина? Правда или кривда? За њега је апсолутно све исто. Нема разлике. Прави професионалац. Што му се нареди он изврши. Без питања. Као у песмици: Стари патак добио задатак… даље знате.

Браћо Срби и сестре Српкиње, не секирајте се. Нигде не журимо. Не лажимо себе да ће нам ови што су бомбардовали Сирију помоћи. Неће. Косово и Метохија су српски и тако ће остати. Молим власт државе Србије да се не плаши. Зато у се, у своје кљусе и уз браћу Русе. Уз Божју помоћ савладаћемо све невоље. Записано је у књигама. Читајте.            

[/restrict]

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *