Шта су студенти Универзитета „Губкин“ видели приликом посете Србији

Академци су посетили НИС и том приликом обишли Рафинерију нафте Панчево, Научно-технолошки центар у Новом Саду, као и постројење за прераду гаса у Елемиру

За студенте престижног московског Универзитета за нафту и гас „Губкин“ боравак у Србији био је више од путовања и сусрета са културом и традицијом једне блиске земље. Заправо, лице Србије које су упознали има мало или нимало везе са захтевима класичног страног туристе. Јер њиховим очекивањима тешко да би у сусрет изашла иједна туристичка агенција. Отуда је, ваљда, њима и пошло за руком што није осталима – да завире, како кажу, у само срце знања. Из тог разлога су и кренули на овај пут.

ИЗ ДРУГОГ УГЛА Друштва нафтних инжењера на Универзитету „Губкин“ већ годинама уназад у оквиру међународних активности организује посете компанијама, институцијама, истраживачким и научним центрима. После Аустрије, Немачке, Мађарске, Вијетнама, Азербејџана, Норвешке и Казахстана, будући инжењери дошли су у Србију. Посета рафинерији нафте у Панчеву, једној од најсавременијих у региону, Научно-технолошког центра НИС-а у Новом Саду, новог комплекса за прераду гаса у Елемиру, компанијског музеја, као и пословног центра НИС-а у Новом Саду за докторанта Јарослава Ожигова из Москве је изванредно искуство.

„То је био веома занимљив програм који је укључио целокупан технолошки циклус од производње нафте и гаса, од геологије, преко разраде, до прераде и транспорта. Знања која сам могао да добијем током ове посете и шта сам све могао да видим у самој производњи помаже ми да створим целокупну слику о производњи нафте и гаса и то је веома битно.“ 

Током посете рафинеријском комплексу, студенти су имали прилику да се упознају са настанком, развојем и модернизацијом Блока „Прерада“ НИС-а, а затим обиђу комплекс лаког хидрокрекинга и хидрообраде моторних горива (МХЦ/ДХТ) чијом је изградњом и пуштањем у рад омогућена домаћа производња горива квалитета који одговара европском стандарду. 

ПРАКТИЧНО ИСКУСТВО Дарија Фехретдинова са Универзитета „Губкин“ је прва година мастер студија индустријске екологије. Она за прилику да се упозна са начинима на који функционишу процеси у нафтној индустрији у некој другој земљи каже да је изузетна.

„Свиђа ми се што је технолошки процес комплетан, тј. иде од геологије и почетка експлоатације, до транспорта и продаје. Такав технолошки процес је веома редак за Русију. Такође ми се свидело што компанија обраћа огромну пажњу на безбедност својих запослених и ствара безбедне услове рада. За мене је највећи утисак оставила посета лежишта Елемир, погону средњи Бадан у Зрењанину, зато што је баш тамо све организовано тако да се студентима покаже цео процес, тј. да они могу да схвате на реалним објектима како све функционише. Ова посета ће ми много значити у даљем раду јер је то незаменљиво практично искуство.“

Будући инжењери за нафту посетили су и командну салу Рафинерије, где су могли да се упознају са даљим плановима модернизације прерађивачког комплекса НИС-а. Овом приликом организован је и обилазак лабораторије за истраживање и производњу у Рафинерији нафте Панчево, где је им је приказано на који начин се пружају услуге испитивања квалитета нафте и рафинеријске прераде.

Андрија Аврамовић, стипендиста НИС-а, трећа је година на „Губкину“. Проглашен је за најбољег страног студента у Руској Федерацији прошле године, и вођа је тима студената из Русије. Идеја да се посети Србија делом је потекла од њега.

„Желео сам да као Србин који студира у Москви покажем колегама из студентске секције и са универзитета једну занимљиву компанију као што је НИС. Као стипендиста компаније имао сам велики број прилика да посетим производњу , научне центре, да се упознам са целокупном производњом нафте и гаса, али када сте овако заједно у групи са колегама из друге земље, некако се трудите да покажете све занимљивости. Велико је задовољство када од колега који први пут виде нешто, а при томе је то српско, чујете како им се то свиђа.“

У оквиру вишедневне посете Србији, студентима престижног московског Универзитета за нафту и гас „Губкин“ домаћин је била компанија НИС.         

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *