Поново Орбан

На парламентарним изборима у Мађарској, одржаним у недељу 8. априла, владајући Фидес–КДНП поново је освојио двотрећинску већину у парламенту

Зa „Печат“ из Будимпеште Властимир Вујић

Иако су, у намери да онемогуће Виктора Орбана да поново добије премијерски мандат (трећи заредом, а четврти од 1998. године!), у изборну кампању у Мађарској биле укључене бројне западне медијске куће (за које је Будимпешта тврдила да су под директним утицајем америчког милијардера мађарског порекла Џорџа Сороша), потом ОЛАФ (Европска канцеларија за борбу против проневере средстава ЕУ), као и Одбор Уједињених нација за људска права чији је потпредседник Јува Шани (два дана пред изборе!) жестоко критиковао премијера Виктора Орбана „због непоштовања људских права у Мађарској“ – Орбанов Фидес–КДНП је по трећи пут заредом обезбедио двотрећинску већину у парламенту.

ИЗБОРНЕ БРОЈКЕ На парламентарним изборима 8. априла, наиме, десно-конзервативни Фидес у савезу са Хришћанско-демократском народном странком (КДНП) освојио је двотрећинску већину и у парламенту ће имати 133 посланика (од 199), или 66,83 одсто у укупном броју посланика. За победничку коалицију гласало је 2.448.175 бирача, то јест 48,84 одсто. На другом месту је десно-радикални Јобик са 26 парламентарних мандата (за њега је гласало 19,71 одсто бирача, или њих 988.158). Треће место заузимају социјалисти (МСП) заједно са „Дијалогом за Мађарску“ са 20 посланичких места (за њих је гласало 12,24 одсто бирача, добили су 574.918 гласова). Партија „Политика може бити другачија“ (ЛМП) четврта је са 6,82 посто поверења бирачког тела и 320.491 гласом, док је пета странка (од 23 које су учествовале на изборима) која је прешла цензус (5,52 одсто) Демократска коалиција (ДК) некадашњег либералног премијера Ференца Ђурчања – освојила је девет мандата (за њу је гласало 259.329 гласача).

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *