КОСОВО И МЕТОХИЈА – О ЧЕМУ СЕ ГОВОРИ, А О ЧЕМУ ЋУТИ

Ако је истицање потребе за потписивањем „свеобухватног обавезујућег правног документа“ знак да и тзв. међународна заједница држи до права и правне заснованости односа, зашто онда не захтевати да се изврше неизвршене обавезе према Србији на основу Резолуције СБ 1244?

Говори се да замрзнути конфликт није добар по интересе Србије, али се ћути да би преговорима по досадашњем шаблону Србија могла више да изгуби него да добије. Ћути се да би, судећи по досадашњем току и резултатима преговора, због дубоке системске кризе и подела унутар ЕУ, могло доћи до тога да Србија неповратно испоручи све што се од ње захтева а да не добије ништа.

Ћути се о питању – да ли је у условима системске кризе и продубљивања подела унутар ЕУ, у условима најдубљих промена у распореду моћи на глобалном плану и продубљивања неповерења и конфронтације Запад–Исток могуће обезбедити праведно, стабилно и одрживо решење за статус покрајине Косово и Метохија.

Ћути се о истини да је за кључне земље Запада, којима је Србија бриселским форматом преговора препустила решавање свог животног питања статуса Косова и Метохије, прихватљиво само решење које је у функцији њихове конфронтације са Русијом и Кином. То је супротно виталним интересима Србије зато што искључује равнотежу, право, правду и одрживост.

Говори се о потреби праведног решења којим би свака „страна“ нешто добила, односно изгубила, али се ћути да је Србија до сада тзв. бриселским преговорима само испоручивала своја права и интересе а да ништа конкретно није добила, што води закључку да данас не постоје услови за уравнотежени и праведни компромис који би водио одрживом миру и стабилности.

Говори се да се једнострани уступци, узмицања и одрицања од права која Србија има на Косову и Метохији чине због мудрости, храбрости и добробити Србије и српског народа, а ћути се да је то резултат најгрубљих притисака Запада, пре свега САД, ВБ и Немачке и њихове стратегије разбијања и слабљења Србије и српског народа као политичког фактора на Балкану.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Један коментар

 1. Avatar
  unutrašnji dijalog.r.j.

  KiM: O čemu se govori a o čemu ćuti.
  Pet godina Beiselskih pregovora ćutalo se da je Briselski sporazum medjunarodni dokument o primopredaji teritorije KiM i odredjivanje statusa Kosova: Kosovo albanska muslimanska država. A govorilo se da su to pregovori za bolji život Srba, bezbednost, pomirenje Srba i Albanaca, normalizaciju odnosa, da je KiM i dalje naša južna pokraina sa privremenim institucijama(!) (zamena teza).
  Da bi se ostvario Briselski sporazum (za otimanje teritorije, albanska tapija na Kosovo), on je formulisan na prevarantskim osnovama: Prve 6 tačke-odredbe… formiranje tzv ZSO (u državi Kosovo), ali ostale 9 tačke daju Kosovu sve atribute albanske države. Vučić je pre neki dan rekao, citiram: … a gde piše u sporazumu da je Kosovo nezavisno-država (kao što je pre toga govorio da nigde ne piše da će ZSO raditi po zakonima i Ustavu Kosova – a piše u 6 odredbe)? U BS nigde ne piše da je Kosovo južna srpska pokraina sa privremenim institucijama u sastavu Srbije – ali se o tome svakodnevno govori.

  PRAVNO OBAVEZUJUĆI SPORAZUM o sveobuhvatnom rešenju i normalizaciji – biće ulaznica Kosova u UN, Unesko, vojsku… (finalizacija Briselskih pregovora) – proizvod petogodišnjih briselskih pregovora kojim su Albanci dobili celu vekovnu srpsku teritoriju-državu KiM, a Srbi teritorijalno NIŠTA NISU DOBOLI (samo tzv Asocijaciju/Zajednicu opština sa srpskom većinom u državi Kosovo, status isti za sve kosovske opštine).
  Što se tiće izjava da Amerika diktira politiku Brisela (takodje izjava Haradinaja) – to sada Amerika radi – proizvod Briselskih pregovora), u startu pregovora nije bilo tako… samo izražavan stav. Niko nije terao silom Srpske pregovaračče u Briselu da formulišu prevarantski sporazum i potpisuju. Zašto izjavu Haradinaja Srbi prihvataju (ispada da albanski separatizam nije kriv za višedecenijsko etničko čišćenje Srba i otimanje teritorije… svi će tumačiti da Amerika otima teritoriju (stalno sam govorio: Amerika “proizvodi” i “koristi” krizna žarišta u svetu za svoje strateške ciljeve (Kosovo nije proizvela nego iskoristila uz pomoć srpskog petokolonaškog faktora)?…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *